Tökös-mákos rétes

2009-02-01

sponsored links

Ha valaki azt mondja nekem pár évvel ezelõtt, hogy sütõtököt fogok enni, körberöhögöm. Akkor meg pláne, ha azt is hozzáteszi, hogy önként s dalolva fogok újabbnál újabb sütõtökös desszerteket és fõételeket csinálni. Hogy fokozzam, a tökös-mákos rétesnek még a gondolata is elborzasztott. Számomra a tök a tökfõzelékkel volt egyenlõ (egyéb formái, csillagtök, sütõtök, stb., szóba sem jöhettek) és semmilyen formában nem tudtam összeegyeztetni a kapros-ecetes ízt a finom citromos-mákos töltelékkel.

És lám, ez is csak azt bizonyítja, hogy mennyit is változhat ízlés terén az ember lánya, fõleg, ha egy minimális nyitottság van benne az újra. És, hogy mennyit számít, ha elkezd tudatosan táplálkozni. Hiszen idén (pontosítanék, ezen a télen) már volt sütõtökös palacsinta, túrótorta, lepény, gyümölcssaláta, tagine; valamint nem egy szép narancsszínû darab végezte "csak" karamellásra sütve.

A megcsappant készletek újbóli feltöltését követõen (utólag is ismét köszönet érte Emberke szüleinek) a mai marokkói csirkemenühöz dugónak két rúd tökös mákos rétes készült. (A fõfogás egyébként külön posztot érdemel, a napokban érkezik.)

Az interneten fellelt receptekkel egyetlen problémám volt; a tök nyers (tudom, besózott és állni hagyott) felhasználása; nem voltam meggyõzve, hogy kihozza azt az ízt, amit elképzeltem. Summa summarum, a magam feje után indultam.

Hozzávalók
6 réteslap
6 ek joghurt
3 ek olaj

1 dl tej
méz
20 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja

1 kisebb sütõtök, kockákra vágva és megsütve
fahéj

egy marék mazsola
vörösbor

a tetejére méz

A mazsolát borba áztatjuk. A tejet addig melegítjük a mézzel, amíg az utóbbi feloldódik, ekkor beletesszük a mákot és a citromhéjat, majd felfõzzük - mintha csak klasszikus mákos rétest sütnénk. A vajpuhára sült sütõtököt óvatosan a fahéjba forgatjuk.

(Ha a sütõtök korábban készült volna, akkor 200 fokra elõmelegítjük a sütõt - friss sütés esetén elég, ha nem kapcsolja ki az ember.)

Nedves konyharuhára fektetünk egy réteslapot, ecset segítségével megkenjük a joghurt-olaj keverékével, ráfektetünk egy újabb lapot, ismét joghurt; majd még egy lap. A tetejétõl kb. 5 cmre egyenletesen elosztjuk rajta a mák felét, rászórjuk a tök és a mazsola felét és szép óvatosan feltekerve a kiolajozott tepsibe csúsztatjuk.

Hasonló manõverrel felszámoljuk a másik három lapot és a maradék tölteléket is. Amikor már mindkét rúd a tepsiben van, a tetejüket is megkenjük és irány a sütõ. 20-25 perc alatt szépen megsül.

A tetejét meglocsoljuk mézzel, ami nem annyira látványos, mint a porcukor, viszont határozottan egészségesebb.

Ha valakinek van ereje megvárni, amíg kihûl, akkor az büszke lehet magára, én/mi - hõsiesen bevallva - gyenge jellem/ek vagyok/unk és az elsõ rúd rétest tûzforrón faltuk fel, bámulva a szakadó hóesést odakint.

Folytats a blogon ... gasztromano.blogspot.com/2009/02/toko...

sponsored links

Keres?s