Téli mese torta
sponsored links
A fenti fantázianév egy roppant egyszerûen elkészíthetõ, minimális kézügyességet igénylõ tortát takar, de ahogy mondani szokás: néha a legegyszerûbb dolgok a legnagyszerûbbek. Igaz ez a téli hóesésre, a Karácsonyra, vagy az ajándékokra is, amikkel a számunkra fontos embereknek szeretnénk örömet szerezni úgy, hogy abban az ajándékban valahogy benne legyünk mi magunk is. Ha valaki szeretne egy igazi téli mesét ajándékozni, készítse el ezt a tortát.
Hozzávalók:
Az alaptésztához:
- 2 evõkanál vaníliás cukor
- 17 dkg puha vaj
- 15 dkg tejszín
- 25 dkg liszt
- 1/2 teáskanál sütõpor
- 8 dkg cukor
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 10 dkg puha vaj
- 15 dkg liszt
- 1/4 teáskanál õrölt fahéj
- 5 dl Hulala (vagy 5 dl tejszín, 1 ek porcukor, 3 cs habfixáló)
- 45 dkg házi szilvalekvár
- 1/4 teáskanál mézeskalács fûszerkeverék
- porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
- Az alaptésztához a felsorolt hozzávalókat kézi mixerrel alaposan dolgozzuk össze, utána gyúrjuk át egy kicsit. Ha puha lenne, fél órára tegyük hûtõbe.
- Mérleg segítségével osszuk 4 egyenlõ részre a tésztát, egyenként nyújtsuk ki 28 cm átmérõjûre. Arra figyeljünk, hogy a szélei ne legyenek vékonyabbak. Egy 28 cm- es tortaforma alját kenjünk ki vajjal, majd fektessük rá a tésztakorongot, szurkáljuk meg villával a tetejét, pattintsuk köré a tortakarikát.
- A tésztamorzsához a száraz hozzávalókra kockázzuk a vajat, robotgéppel keverjük apróbb szemcséjû morzsává. Egyenletesen osszuk el a tésztakorongok tetején, majd elõmelegített sütõben 180 fokon süssük õket 20 percig. A lényeg, hogy csak enyhe színt kapjon a tészta, máskülönben kemény marad.
- Sütés után azonnal válasszuk le a lapokat a formáról, rácson hagyjuk kihûlni. (Ha a torta tetejére kerülõ lapot még melegen felvágjuk 12 egyforma részre, ez megkönnyíti majd a kész torta szeletelését.)
- A töltelékhez verjük kemény habbá a Hulalát. A szilvalekvárt keverjük át alaposan, ízesítsük a mézeskalács fûszerkeverékkel. A három lapon osszuk el a fûszeres lekvárt. A Hulala- habot töltsük csillagcsövû nyomózsákba (vagy egy egyszerû zacskóba, aminek a végét levágjuk) és osszuk el egyenletesen a lapok tetején.
- Állítsuk össze a tortát: helyezzük óvatosan (könnyen törnek!) egymásra az elõkészített lapokat, majd tegyük a tetejére a negyedik lapot. Tegyük hûtõbe néhány órára, hogy az ízek összeérjenek, a lapok megpuhuljanak.
- A tortalapokat akár 2 nappal korábban is el lehet készíteni, de érdemes õket fóliába csomagolva tárolni a felhasználásig. A tortát célszerû elõzõ nap (vagy legalább fogyasztás elõtt fél nappal) összeállítani, így elég ideje marad megpuhulni.
- Azért ajánlatos Hulalát használni, mert ebbõl stabil habot képezhetünk anélkül, hogy pár óra múlva összeesne vagy elvizesedne a tortánk. Aki mindenképp ragaszkodik a hagyományos tejszínhez, az 5 dl tejszínt verjen kemény habbá 1 evõkanál cukorral, és 3 tasak habfixálóval.
- Tálalás elõtt porcukorral hintsük meg a torta tetejét, majd fûrészfogú késsel szeleteljük.
Ez a recept megjelent a Kifõztük Karácsony jótékonysági számában. Még december 20.- ig lehet tetszõleges pénzösszeggel támogatni a rászorulókat. Aki eddig esetleg még nem adományozott semmilyen formában, de szeretne, és van rá lehetõsége, kérem, gondolkozzon el ezen a lehetõségen!
A részleteket ide kattintva lehet elolvasni.
Szeretném azt is megmutatni, hogy a szervezõknek hála, mekkora nyilvánosságot kapott az ügy: tévében(00:26p:45mp- nél kezdõdik), rádióban (a négy kis nyílra kell kattintani, végig a Kifõztükrõl lesz szó), internetes portálokon is hallhattok a Kifõztük Karácsonyról. Biztos, hogy sikertörténet lesz, ami az adományozóknak köszönhetõ!
Társaim nevében is köszönöm mindenkinek, hogy segít/segített!