Torta 1 éves születésnapra

2009-06-08

sponsored links

Amikor még nem volt gyerekem nem is gondoltam, hogy micsoda fejtörést okozhat egy egy éves gyerek szülinapi tortájának az elkészítése. Most is csak néztem mások képein az önfeledten szétkent csokitortákat, a leharapott fejû marcipánkutyákat és az óvatos bio anya felem rögtön riasztott. Mert ugye van egy pár dolog amit még nem ehet a gyerek vagy amivel érdemesebb óvatosan bánni. Manapság kivánalom, hogy legyen egészséges alapanyagokból a süti, ugyan ne csokizzunk már bele az egy éven keresztül gondosan építgetett hozzátáplálási rendszerbe egy kis E420-szal. Aztán ne legyen túl édes se a mû ha eddig mondjuk javarészt a gyümölcsök jelentették a gyerkõc számára a desszertet, hiszen ráér még az édességgel.
A hétköznapi, gyakorlatias oldalam meg azt suttogta, hogy ugyanmá, eszik a gyerek 2 falatot, a többit meg szétkeni magán, minek a felhajtás! Egy kis zselatintól még nem lesz semmi baja. Ha nagyon bio, ilyen-olyan menteset csinálok akkor egyáltalán nem is lesz mit szétkenni mert azoknak a sütiknek a sajátja, hogy egyetlen tortalapból állnak. És nézzen már ki valahogy az a torta, az errõl készült fotók biztosan bejárják majd a fél világot!
Aztán ennek a sok gondolatnak az ütköztetésébõl megszületett a torta, az ünnepelt jól szétkente, kb. egy szeletet rendeltetésszerûen a gyomrában landoltatott, a többinek meg elég csúfos vége lett. De mi a legnagyobb élvezettel néztük végig a süti tündöklését és bukását.

Hozzávalók (18 cm-es torta, kb 10 szelet):

-150 gr teljes kiörlésû liszt
-3 tojássárga
-30 gr fruktóz
-0,5 dl olaj
-1 dl almalé
-1 db alma
-1 kk sütõpor

-150 gr krémes túró
-kb fél-1 dl joghurt
-1 ek fruktóz
-gyümölcs

A tortaforma alját és oldalát kibélelem sütõpapírral. A sütõt elõmelegítem 180 fokra.
A tojássárgákat összehabosítom a fruktózzal, majd apránként beledolgozom az olajat. Hozzákeverem az almalevet. A lisztet összekeverem a sütõporral és a száraz hozzávalókat hozzáadom a tojásos-almaleves keverékhez. Belereszelem az almát, a formába öntöm a tésztát és kb 25-30 perc alatt készre sütöm. Még melegen kibontom a formából, a púpjával lefelé rácsra teszem és konyharuhával letakarva hagyom teljesen kihûlni.
A krémes túrót összekeverem a fruktózzal és a joghurttal. A joghurtot kanalanként adagolom mert olyan állagú krémet kell kapni amit utána kenni lehet. Ha kellõen krémes a túró akkor elképzelhetõ, hogy nem is kell joghurtot keverni hozzá. A kész krémet a torta tetejére és oldalára kenem. Nem lesz olyan tökéletes a bevonat mint amilyet egy zselatinos változattal el lehetne érni, de vékony rétegben felvive szépen betakarja a sütialapot. Egy éjszakára a hûtõbe teszem, majd tálalás elõtt idénygyümölccsel díszitem.
Lehet zselésíteni a túró-joghurt keveréket agar-agarral is, készítettem én is egy olyan változatot (az agar-agar teljesen növényi eredetû, a zselatinnál jóval erõsebb zselésítõanyag). Nem sokban tér el az ezzel készült krém állaga a mindentõl mentesétõl, talán egy kicsivel könnyebben kezelhetõ és emiatt vastagabb rétegben lehet a bevonatot adagolni. Ahogy olvasgattam utána a neten, több babaszakácskönyvben is megtaláltam mint lehetséges hozzávalót, bár egyértelmû állásfoglalást arról, hogy kiválthat-e allergiás reakciót, sehol nem találtam.





Folytats a blogon ... hazikoszt.blogspot.com/2009/06/torta-...

sponsored links

Keres?s