Tojáslepény cukkinivel

2009-03-11

sponsored links

Ez a tojáslepény a kapros rakott zöldbabhoz hasonlóan házias étel. De teljesen más értelemben házias. Nem nehéz húsos ételként kapja ezt a jelzõt. Inkább a családdal, az otthon melegével, a puhasággal, az egyszerûséggel kapcsolódik össze. Talán nem véletlen, hogy Stahl Judit könyvében ez az étel a ?nyaralós tojáslepény cukkinivel? nevet kapta.

Hozzávalók (2-3 adaghoz):
fél kg cukkini (kicsi, zsenge példányok)
1 evõkanál só
5 dkg szikkadt kenyérbél
5 dkg parmezán vagy parmezán jellegû sajt (pl. Grana Padano)
1 friss, hosszú rozmaringág, levelei apróra vágva (én most õrölt rozmaringot használtam)
3 tojás
2 és fél dl tejszín
1 késhegynyi frissen õrölt bors
1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió

a forma elõkészítéséhez kevés vaj

A cukkinikrõl levágtam a végeiket, majd az így kapott zöldséghurkákat a reszelõ nagy lyukú oldalán lereszeltem. A reszeléket összekevertem a sóval és 20 percre félretettem.
Ezalatt a kenyérbelet ujjaimmal morzsásra õröltem, a parmezánt megreszeltem. A besózott cukkinit - a 20 perc elteltével - szûrõben folyó víz alatt alaposan átöblítettem, kézzel kinyomkodtam belõle a nedvességet és papírtörlõn szétterítettem, hogy minél szárazabb legyen.
A tojásokat kézi habverõvel összehabartam a tejszínnel, a borssal és a szerecsendióval, majd fakanállal hozzákevertem a morzsás kenyérbelet, a parmezánt, a rozmaringot és a száraz cukkinireszeléket.
Elõmelegítettem a sütõt 200 fokra és kivajaztam egy 24 cm átmérõjû, 5 cm magas peremû kerek sütõformát.
A masszát egyenletes rétegben átkanalaztam a formába, elsimítottam és 20-25 perc alatt megsütöttem.

Forrás: Stahl Judit: Gyors házias ételek

Folytats a blogon ... izkaravan.blogspot.com/2009/03/tojasl...

sponsored links

Keres?s