Tiramisu (tojásmentesen)

2010-01-30

sponsored links

Az egyik legkedvesebb édességünket (ami ráadásul pillanatok alatt készen van és garantált a siker) azért nem készítem egy ideje, mert valahogy újabban viszolygok azoktól az ételektõl, amibe nyers tojás kerül. Az alábbi recept Gordon Ramsay-t dícséri (forrása ez az oldal) és bizton állíthatom, amellett hogy nem a klasszikus elkészítési módot követi a desszert, semmit nem veszít élvezeti értékébõl, nagyon-nagyon finom. Ma egy családi ebéden arattam vele sikert.




Hozzávalók kb. 8 adaghoz:

50 dkg mascarpone
3 dl habtejszín
1,5 dl erõs és szobahõmérsékletre kihûtött kávé (az eredeti recept szerint dupla adag kávé kellene bele, de én ennyit láttam jónak és finom is lett kevesebb kávéval)
2 ek. vanília kivonat (vagy 2 zacskó vaníliás cukor)
6 ek. marsala vagy egyéb desszertbor (de rum vagy brandy vagy konyak is megteszi)
6 ek. porcukor (vagy ízlés szerint)
némi tej (kb. két löttyintésnyi)
kb. 32 db jó minõségû babapiskóta
cukrozatlan kakaópor a szóráshoz


Elkészítés:

1. A mascarponét, a vanília kivonatot (vagy vaníliás cukrokat), a marsalát (vagy egyéb alkoholt) és a kávéból 0,5 dl-nyit habosra keverünk.

2. A habtejszínt tiszta, száraz habverõkkel kemény habbá verjük, majd amikor már kemény, hozzáadjuk a porcukrot, ízlés szerinti mennyiségben.

3. A fenti két masszát egybevegyítjük, ha szükséges még cukorral ízesítjük.

4. A tálat elõkészítjük, a maaradék kávét annyi tejjel felöntjük, hogy egy sötét tejeskávét kapjunk és ebbe mártjuk (éppen csak egy pillanatra) a babapiskóták mindkét oldalát. Vigyázzunk, hogy ne áztassuk el. Egy sor piskótát a tál aljára rendezünk, egy réteg krém jön rá, egy fátyolni kakaóport szitálunk rá, majd a rétegezést addig folytatjuk, amíg hozzávalók el nem fogynak (a tetejére mindenképpen krém kerüljön).

5. Lefóliázva kb. 1 órára hûtõbe tesszük, közvetlenül tálalás elõtt a tetejét megszórjuk kakaóporral.

Folytats a blogon ... macsfalatok.blogspot.com/2010/01/tira...

sponsored links

Keres?s