Tihany, levendulafesztivál és -tea

2009-08-12

sponsored links

Mint említettem, kissé le vagyok maradva a nyári élmények megörökítésével, így stichwortartig jöjjön most a június 20-i tihanyi levendulafesztivál, ahova a barátnõi négyes- (alkalmi ötös-) fogattal leánybúcsú apropóján látogattunk el. Maga a fesztivál inkább eszköz volt, mint cél, azaz semmilyen elõadást nem hallgattunk, nem tudtunk meg szupertitkos és tudományos infókat a levenduláról, hanem egyszerûen csak örültünk egymásnak, dumáltunk, vihogtunk (így egy alkalommal osztálykirándulóknak néztek minket), barangoltunk a környéken, menekültünk a vihar elõl, dacoltunk a széllel, körbenéztünk a vásáron, levendulát szedtünk a szépséges lila mezõn, és ? hogy valami blogvonatkozásút is írjak ? kipróbáltuk a levendulateát.

Ez utóbbit bárki megteheti, egyszer mindenképp érdemes, nagyon különleges íze van, bár elsõsorban elszánt versenyzõknek ajánlott. Nem kell hozzá más, mint orvosi tisztaságú (azaz nem permetezett) levendula. Vizet kell forralni, majd kb. 5-10 percig hagyni, hogy kb. 80 C-ra hûljön (hogy ne gyilkolja le az érzékeny illóolajakat meg hasonló hatóanyagokat), aztán 1-2 tk lemorzsolt levendulavirágot fel kell önteni a vízzel, lefedve kb. 10 percig állni kell hagyni, végül leszûrni. Esetleg egy picike méz. Levendulatea, kész!

 


Folytats a blogon ... juc.freeblog.hu/archives/2009/08/12/T...

sponsored links

Keres?s