Thai kókusztejes uborkaleves
sponsored links
A legtöbb thaiföldi leves igen egyszerûen elkészíthetõ, amin nem is kell csodálkoznunk, hisz arrafelé reggel, délben és este is levest esznek. Tartalmasak és szinte mindig tésztával vagy rizssel együtt fogyasztják.
Bár a thai-ok rengeteg - és fõleg sokféle - húst, halat és tengeri herkentyût esznek, azért hústalan leves is akad szép számmal. Fajtájuk szerint két nagy csoportba sorolhatók: alaplével, vagy alaplé és kókusztej keverékével készülnek. A csípõs chilipaprika, a citromfû, az aromás zöldcitrom leve, halszósz, kókusztej és a végén egy maroknyi koriander - ezekkel a hozzávalókkal már igazi thai fogást készíthetünk.
Az uborka sem csak salátába való, remek levest is lehet belõle fõzni. És hogy ízetlen lenne az uborka? Hát így már biztos nem az!:) Persze ha lehet, még ehhez se használjunk vizes kígyóuborkát.
A világhálón régóta köröz egy thai gazpacho névre hallgató leves, ami valószínûleg az ázsiai fúziós konyha egyik terméke - enélkül nemigen tudnám értelmezni, lévén a gazpacho egy pürésített, jéghideg, nyers leves, a thai verziót pedig egy napon sem lehet vele említeni. A thai háziasszonyok ritkán pürésítenek, akkor is csak hatalmas kõmozsárban nyomkodják szét a kencét, hisz nem hogy botmixerük nincs, de gyakran még áram sincs a vidéki házakban. A forró éghajlati viszonyok miatt gyakran fõzik az ételeket, sõt épp a hõség miatt esznek forró ételeket is. (Hõháztartás)
Szóval ha pürésítenénk ezt a levest, akkor épp olyan lenne, de szerintem sokkal jobb így, darabosan, fõtt rizzsel tálalva.
Thai kókusztejes uborkaleves
2 ek földimogyoróolaj (vagy szezámolaj)
1 közepes fej hagyma (vagy 2 db salotta)
2 gerezd fokhagyma
1-2 cm gyömbér
3 db fürtös uborka (kb. 600 g)
350-400 ml csirkealaplé
300 ml kókusztej
1-2 db thai madárszemchili (vagy chilipehely, -por)
kb. 1,5 ek thai halszósz (nam pla)
kb. 1 ek zöldcitromlé, frissen facsarva
2 maréknyi koriander, menta és petrezselyem
pár csepp pirított szezámolaj (elhagyható)
1 csésze jázminrizs
1. Elõször a szokásos módon felteszem a rizst párolódni, hogy egyszerre legyen kész a levessel.
2. Egy fazékban (vagy wokban) felforrósítom az olajat és megpárolom benne a felvágott hagymát. Hozzáadom a szétnyomott fokhagymát, a reszelt gyömbért (ha friss chilit használunk, felvágva azt is most adjuk hozzá) és pár percig pirítom tovább.
3. Közben az uborka végeit levágom, hosszában kettévágom és kiskanállal kikaparom a magját. Még egyszer hosszában elfelezem és vékony szeletekre vágom ? így karikanegyedeket kapunk. Hozzáteszem a hagymához, felöntöm az alaplével és 5 percig párolom. Hozzáöntöm a kókusztejet, azzal is fõzöm még 5 percig, amíg az uborka megpuhul. Fõzzük a levest hosszú lére, hogy elférjen még benne a rizs is.
4. Ha kész a leves, ízesítem a halszósszal, zöldcitromlével és chilipehellyel. A zöldfûszereket apróra vágom és a leves tetejére teszem, de tálalás elõtt a levesbe is bele lehet forgatni.
A rizst a tányérokba teszem, arra merem a levest.
Pár csepp szezámolajjal lehet fûszereni.
4 személyre