Thai kókusztejes csirkeleves (Tom kha gai)

2008-11-02

sponsored links

Ennek a levesnek már rég eljött az ideje, de három okom is lett rá, hogy épp most.
Egyéves lett az Orient Express, ezért mi mással is ünnepelhetnénk mint az egyik kedvenc levesemmel. És ez volt mindjárt a második is. Harmadjára pedig számomra a legtalálóbb leves Cserke leveses VKF-fordulójára, indoklást lásd szintén a kettes pontnál.
Hát kell ennél több?

Elsõ ázsiai utunk annak idején Thaiföldre vezetett. Nem így terveztük, de ez lett belõle. Mindent lefoglaltunk, megszerveztünk egy indiai úthoz, aztán indulás elõtt egy hónappal Delhi környékén kitört a pestis. Mi néhány nap alatt aztán átsakkoztuk az utazásunkat, és az elõzõleg tervezett idõpont után egy hónappal körbeutaztuk Thaiföldet.
Érkezésünk után elsõ este elindultunk vacsorázni.
Azonnal feltûnt, hogy Bangkokban három illat egynemûvé vált keveréke uralkodik gyakorlatilag az egész városban. Ezzel együtt a dolog nem kellemetlen, életszaga van, amihez hozzá kell szokni, de meglepõ módon igen gyorsan megy, legalábbis nekünk nem volt vele problémánk.

De térjünk rá a tom kha gai-ra. Amikor már kezdett ránktörni az éhség, kerestünk valami evõalkalmatosságot, ami a mozgóárus és a luxusétterem skáláján valahol a középmezõnyben helyezkedik el. Nehéz vállakozás, azonban találtunk. Étlap nem volt angolul, de a kiszolgáló fiú készséggel felsorolta a nem túl hosszú lista össes ételének a hozzávalóit. Mikor ott tartott, hogy chicken, mushroom és coconut milk, akkor közöltem, hogy én ezt kérem. 
Ez volt a tom kha gai, a kókusztejes csirkeleves, amibe én ott, akkor egybõl beleszerettem.  [.....]

Thai kókusztejes csirkeleves (Tom kha gai)

sponsored links


Keres?s