Thai jellegû nyúlragu fafülgombával és pirított tésztával

2010-03-05

sponsored links


Igen! Vállalom, szeretem a nyúlhúst. 3. 5 évvel ezelõttig azonban alig ettem. Azóta rendszeresen eszek fokhagymás nyúlsültet szeretett anyósoméknál, és rendszeres kapunk combot és gerincet. Igyekszem változatosan elkészíteni.
Köszönhetõen egy újabb színházi hétvégének és egy újabb látogatásnak az Ázsiában volt friss thai citromfüvem és galangám. Nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy valahogy keleti ízvilágba helyezzem el a nyulat.
Kerestem,de nem találtam semmilyen receptet....talán Ázsiában nem esznek nyulat?? Így a magam fejem után mentem. Így született meg ez a kicsit édeskés- citromos nyúlragu, amit jóízûen fogyasztottunk el.

Hozzávalók:
- 2 thai citromfû
- 1 db kb. 3 cm-es galanga
- 3+ 1 ek. szójaszósz
- 2 ek. halszósz
- 1 ek. barnacukor
- 1 közepes fej lilahagyma ( vöröshagyma is jó lehet,de nálam most csak egy szem lilahagyma árválkodott a kamrában )
- 4-5 gerezd fokhagyma
- kb. 80 dkg nyúlhús
- 2 ek. olívaolaj
- 4 dl kókusztej
- víz
- kínai istant tészta
- 1 doboz szárított fafülgomba

Elkészítése:
Az apróra vágott lilahagymát olívaolajon megfonnyasztottam,majd a megmosott és szárazra törölt nyúl darabokat mindkét oldalán hirtelen sütöttem. Kivettem, majd borssal megszórtam és szójaszósszal meglocsoltam. Visszatettem a serpenyõbe. Ekkor adtam hozzá az aprított fokhagymát és a karikára vágott galangát és a húsklopfolóval kissé szétlapított citromfüvet is(így jobban felszabadulnak az ízek ). Természetesen ekkor kerül bele a halszósz és a barnacukor is.
Felengedem annyi vízzel, hogy kb. a hús feléig érjen majd fedõ alatt, lassú tûzön fõzöm.
Közben a szárított fafülgombát egy tálban beáztatom. (kb. 1 óráig )
A fõzés utolsó 15 percében adom hozzá a kókusztejet és a falfülgombát. Ehhez elõbb kiveszem a húsdarabokat. A kókusztejet elkeverem a szaftban, majd a gombát adom hozzá , végül a nyulat is visszarakom a serpenyõbe.
Eközben a tésztát is elkészítem. Forró vízben 2-3 percig fõzöm majd leszûröm. Közben egy serpenyõben egy kevés olajat forrósítok. Hozzáadom a tésztát és 1 evõkanál olívaolajat. 2-3 percig pirítom.
A tésztára halmozva tálalom.


Folytats a blogon ... kibicakonyhaban.blogspot.com/2010/03/...

sponsored links

Keres?s