Tepertõs pogácsa marisom módra..

2009-08-12

sponsored links

Mondhatnak, amit akarnak nincs annál finomabb, mint a frissen sült tepertõ, na meg a saját készítésû házikenyér, ami szintén friss és ropogós.. Mindennek a folytatása a tepertõs pogácsa..

Ez általában úgy kezdõdik, hogy a következõ mondatok hangzanak el: úgy ennék tepertõt, aztán kéne tepertõs pogácsát sütni, és én ilyenkor veszem a telefont, hívom a kedvenc hentesemet és mondom a rendelést, aztán mire megyek haza, este már érzõdik a rendelésem eredménye a konyha felõl, olvad a zsírszalonna, készül a tepertõ, aztán hétvégén meg a réteges tepertõs pogácsa.

Ami nálam így készül:

50 dkg liszt, 15 dkg vaj, 3 dkg élesztõ, 35 dkg darált tepertõ, só 4 kanál / a kanál az a teásnál kisebb, mokkásnál nagyobb /, 1 mokkáskanál örölt bors, tejföl kb. 1, 5 dl, annyi tej amiben az élesztõt felfuttatom kb. 1 dl.

A fenti hozzávalókból rétestésztát készítek, a tepertõt ledarálom. A jól kidolgozott tésztát vékonyra kinyújtom, a három részre osztott tepertõ egy részét rákenem, majd felcsavarom a tésztát, pihentetem 15-20percet, következik a második adag tepertõ rákenése, felcsavarása a tésztának és pihentetése, majd ezt még egyszer megismételem. A harmadik kenés, csavarás után 2 cm vastagra kinyújtom a tésztát, bevagdosom a tetejét, közepes nagyságú szaggatóval kiszúrom, tojássárgájával megkenem, és forró sütõben megsütöm. Fontos a forró sütõ, és hogy gyorsan süljön, mert akkor nem szárad ki a pogácsa.


Folytats a blogon ... receptjeim.blogol.hu/?perm=2672499

sponsored links

Keres?s