Tejszínes petrezselyem szósz

2010-03-20

sponsored links

Nagyon durva idõeltolódásban vagyok, illetve remélem, hogy már csak voltam, és a dolgok alakulásával majd most megint visszatérek a megfelelõ idõzónába, és nem fogom minden nap azt hinni, hogy most másnap van, ami azért valljuk be, nagyban megnehezíti a helyes napokon való helyes egyetemi órákon való részvételt! :) Szóval, még hetekkel ezelõtt voltunk Rosinantézni D.-vel, amolyan szakdolgozatírás elõtti, Amszterdam utáni rápihenésként. Három tökéletesen regeneráló napot töltöttünk ott, és közben isteni kajákkal kényeztetek minket. Végigkósoltuk a fél étlapot, ettünk carpaccio-t marhából és libamájból, fûszeres camembert-rel töltött empanadast, konyakos kacsalevest, házi szürkemarhaburgert, forró csokidesszertet, olyan zöldborsos meggyfagyival, hogy majdnem elájultam, na meg a fenti szósszal tálalt minicsirkét vajban párolt zöldségekkel, ezekre így kapásból emlékszem (na jó, nem, csak persze felírtam õket :) ). Minden isteni volt, a minicsirkéhez adott petrezselymes mártás miatt pedig D. másnap újra rendelte a fogást. :) És persze, - mivel ez egy ilyen hely - a végén megkérdeztül Zsoltot, a séfet, hogy mégis hogyan készül ez, így a héten a barátainknak adott vacsorán már ezzel villoghattam - persze nem tagadtam le Zsolt múlhatatlan érdemeit sem! :) A világ legegyszerûbb és egyben legfantasztikusabb szósza, a világ legegyszerûbb sült csirkéjéhez, szerecsendiós krumplipürével.

A petrezselyem szószhoz:
  • 3 csokor petrezselyem
  • kb. 1,7 dl tejszín
  • só, bors
Késes aprítóba dobtam a 6-ba vágott petrezselymeket, és melléöntöttem a tejszínt. Mázlim volt, hogy éppen jó volt az arány, mert eszembe sem jutott apránként adagolni a tejszínt. :) "Összeturmixolom", majd serpenyõbe öntöm, éssóval, borssal kb. harmadára forralom. Isteni, a színe gyönyörû, imádom a tavaszt!!! :)

A sült csirkéhez:
  • egy, 1,7 kg-os konyhakész (ez az, amikor ki van belezve teljesen, nem? mindig bajban vagyok, ha kérem, vagy barokkos körmondatokkal írom körül, vagy rámutatok, és megkérdezem, hogy mi minden van benne :) ) csirke
  • 10 dkg vaj
  • fél citrom
  • rakat szárított zöldfûszer, mindenféle: rozmaring, kakukkfû, majoranna, borsikafû, stb.
A csirkét átmosom, amíg kicsit szárad, addig összekeverem a vajat a fûszerekkel, hogy egy kenhetõ masszát kapjak, közben kóstolgatom, hogy elég erõs íze legyen. A csirke bõrét mindenütt fellazítom, hogy beférjenek az ujjaim alá. A vajas fûszeres krémet betolom a csirke bõre alá, ez a mennyiség elég arra, hogy viszonylag vastagon legyen mindenfelé a krém. Ha ezzel megvagyok, a maradék, kezemen lévõ vajjal átmasszírozom a csirkét kívülrõl is, nem mintha a vaj belülrõl nem itatná át annyira, hogy eszméletlenül ropogós legyen a bõre... Ha ez megvan, betolom a fél citromot a hasába, és mehet is a sütõbe, 180 fokra. A sütési idõ, asszem, hogy Stahl Judittól való, de már egy ideje csak saccperkábé sütöm addig, inkább nézegetem. Az alap fél óra, plusz fél kilónként 20 perc. Én általában a vendégek érkezése utáni negyed órára idõzítem az elkészülést, így tuti még forró, ha végeztünk a levessel. :)

Folytats a blogon ... le-bigmac.blogspot.com/2010/03/tejszi...

sponsored links

Keres?s