Tejfölkrémes piskóta

2010-01-14

sponsored links


Az édes, a savanyú és a keserû tökéletes harmóniája egy süteményben. A 32 cm-es zománcozott tepsimben készítettem el, mivel a négy tojásos piskóta elég kicsi.


Hozzávalók
A tésztához
4 tojás
4 ek liszt
4 ek cukor
5 dkg durvára vágott dió, vagy mandula
1 csipet szódabikarbóna
zsír a tepsi kikenéséhez


A krémhez
3 dl tejföl
3 ek liszt
1 tojás
10 dkg porcukor
10 dkg vaj, vagy margarin
1 cs vaníliás cukor


A tetejére
10 dkg tortabevonó, vagy étcsokoládé (min. 65 %-os)
1 ek vaj, vagy margarin


Elkészítés
Elõször a piskótát készítem el. Egy tányérba belekanalazom a lisztet és hozzákeverek egy csipet szódabikarbónát. A diót durvára vágom. A tojások sárgáját és a fehérjét külön edénybe teszem, a tojások fehérjét kemény habbá verem. A sárgájához hozzáadom a cukrot és robotgéppel alaposan összedolgozom, majd apránként belekeverem a szódabikarbónás lisztet, és a durvára vágott diót is. Végül beleöntöm a felvert tojásfehérjét és óvatosan (már nem robotgéppel) az egészet összedolgozom. Kizsírozom, lisztezem a tepsit, majd beleöntöm a tésztát és elõmelegített sütõben, 150 fokon 20 percig sütöm.
Amíg a piskóta sül, addig elkészítem a krémet. A tejfölt, a lisztet és a tojást egy edényben csomómentesen elkeverem, majd állandó kavarás mellet felfõzöm. (Vigyázni kell vele, mert nagyon könnyen leég). A margarint mikróban megmelegítem és a cukorral, illetve a vaníliás cukorral együtt a krémhez öntöm, majd az egészet összekeverem. Ha kész a piskóta, a krémet a tetejére rétegezem.
Már csak a csokoládémáz maradt. A csokoládét kockákra tördelem és a margarinnal együtt vízgõz felett megolvasztom. Óvatosan a krém tetejére öntöm, úgy, hogy mindenhova jusson, majd egy kenõlapát segítségével teljesen szétkenem.
A kész süteményt kihûtöm. Akkor jó, ha a csokimáz megszilárdult a tetején.


Folytats a blogon ... pillanyufoz.blogspot.com/2010/01/tejf...

sponsored links

Keres?s