Tej-, tojásmentes Zserbó

2010-03-10

sponsored links

Sajnos mostanság elég akadozva frissül a pánkó, de most, hogy már lassan lassan jön a jó idõ és a napfény, talán többször tudunk majd fotózni a kis házi körülményeink közt.

A most következõ receptet a sokat látogatott és hasznosított Rongybaba konyha oldalról vettem, miután személyesen is meghallgattam a csodás történetet, miszerint zserbót készíteni nem is olyan bonyolult, mint ahogy ránézésre gondolná az ember.
A nálam készült verzión még azért van mit finomítani, de ez nem a recept bonyolultságán múlt.

A rongybaba konyhás verzión annyit változtattam, hogy kihagytam a tojást, margarint használtam és növényi tejet, és még a visszafogott cukor mennyiségen egy picit még visszábbfogtam. Valószínûleg a kisüveg lekvár mértékünk eltérõ lehet, mert úgy találom, hogy picit sok lett benne a lekvár, azért nem látszódnak szépen a csíkok. A recept pedig ezek alapján így alakul:

350 g teljes liszt
180 g margarin
40 g barnacukor
1 dl növényi tej
fél tasak élesztõpor
2 csipet szódabikarbóna

töltelék:
1 kis-közepes üveg házi baracklekvár
200 g dió
80 g barnacukor

bevonásra egy tábla étcsokoládé - ezt lehet karobos verzióval is helyettesíteni.

Elõbb a száraz hozzávalókat összekeverem, majd a vajat elmorzsolom a lisztben, hozzáadom a tejet, jól összegyúrom.
A tésztát 3 részre osztom, kinyújtom.
Egy tészta, rá lekvár, cukros dió, újra ez, a végén a harmadik tészta és a tetejét megszurkálva egy órát hagyom kelni szobahõmérsékleten.
Lassú tûzön addig sütöm, amíg szép színe nem lesz.
Ha kihûlt, ráteszem a vízgõzben olvasztott csokoládét.

Folytats a blogon ... vajaspanko.blogspot.com/2010/03/tej-t...

sponsored links

Keres?s