Tavaszváró gyümölcs- és zöldséglevek

2009-03-20

sponsored links

Mint mindenki, én is a tavasz után vágyom. Különösen nehéz a tél utolsó rúgkapálásait elviselni úgy, hogy elõtte már el lett kenve az ember orra elõtt egy-két napsütéses délutánnyi ízelítõ a jobb idõbõl.

A szervezetem is kívánná már a friss zöldségeket, gyümölcsöket, és vele a vitaminokat. Az alma rágcsikálását viszont már unom, még ha Granny Smith-rõl is van szó, meg egyébként is képtelen lennék mindennap 3-4 gyümölcsöt és/vagy nyers zöldséget magamba tuszkolni. Így végre eljött az idõ, hogy beüzemeljem az anyukámtól ?újított? régi kis gyümölcscentrifugánkat, amit õ már nem használ. Igaz, hogy elég macerás tisztítani (konkrétan 8 részre kell szedni), de az így nyert habos ital kifejezetten finom, és már pár nap elteltével is érzem, hogy mennyire jót tesz nekem.

Ja, és tudományos komparatív kísérletképpen vettem bolti bio rostos almalevet, de összehasonlítva a frissen préselttel, szerintem az is átesik valamilyen módosításon (persze, ha belegondolok, ez logikus), ráadásul elég borsos ára van.

 


 

Eddig ezeket a leveket centrifugáltam:

  • 3 nagy lédús alma (Idared)
  • 2 nagy alma + ? gumó (kb. 15 dkg) cékla
  • 1 vagy 2 nagy alma + 2 sárgarépa
  • cékla kevés citromlével és mézzel ízesítve
  • 1 lédús alma + 1 hámozott, lehártyázott sárga húsú grapefruit + 1 tk méz
  • 1 piros húsú grapefruit + 1 répa + 1 lédús alma + 1 tk méz - nálunk eddig ez a csúcs

 

Tudatos ivóknak vannak vadabb kombinációk is, fokhagymával, zellerrel, uborkával, kellevéllel, de ez már inkább léböjtölõknek való szerintem. ?Koktélreceptek? pl. itt és itt.

 

A nyers céklalé ötletét Hargitai György Az étel a legjobb orvosság c. könyvébõl (Gladiátor Kiadó, 2002., 37. old.) vettem.


Folytats a blogon ... juc.freeblog.hu/archives/2009/03/19/T...

sponsored links

Keres?s