Tarte Tatin

2008-11-29

sponsored links

Azaz francia borított almatorta. Valamelyik nap annyit beszéltek róla az egyik kedvenc topikomban, hogy úgy éreztem, ebbõl a jóból én sem maradhatok ki. Keresgéltem egy kicsit a neten, mert a belinkelt francia nyelvû videóból lényeges pontok nem voltak egészen világosak, és Mézesmadzagnál meg is találtam Mireille Johnston receptjét. Ez megbízhatónak tûnt, így csak egy kicsit módosítottam rajta, legfõképp mert nekem nincs türelmem fél dekákat méricskélni, pláne vajból. :)

Tarte Tatin

Hozzávalók:
(8 tisztességes szelethez)

a tésztához:

15 dkg liszt (525 kcal)
2 dkg cukor (80 = kcal)
1 mokkáskanál só
8 dkg hideg vaj (600 kcal)
2 evõkanál olaj (180 kcal - A táblázatból nekem más jött volna ki, de a Vénusz napraforgóolaj flakonján határozottan azt állítják, hogy egy evõkanál 90 kcal. Higgyünk nekik.)
3 ek hideg víz

a töltelékhez:

1,5 kg alma  (450 kcal)
10 dkg vaj (750 kcal)
15 dkg cukor (600 kcal)
1 citrom leve és reszelt héja (25 kcal)
2 dkg dió (130 kcal)


Elkészítés:

A tésztához valókat gyorsan összedolgoztam (mixer nagy segítség), majd kis gombóccá formálva a hûtõbe tettem. Ilyenkor még nagyon lágy, de ez nem baj, a hûtõben kicsit megkeményszik, ennek (mint megtapasztaltam) ilyennek kell lenni.

Amíg a tészta hûlt, az almát meghámoztam, minden darabot négybe vágtam, kivágtam belõlük magházat, végül megmostam. Aztán a vajat megolvasztottam egy akkora méretû lábasban, amelybe a gyümölcsöt is bele tudtam képzelni, hozzátettem a cukrot (igazából 20 dekát, de bõven elég a 15), és folyamatos kevergetés közben pár perc alatt karamellszínûre pirítottam. Beleszórtam az almát, ráreszeltem a citromhéjat, meglocsoltam a levével, és addig pároltam, míg a leve nagyjából el nem fõtt. Kicsit aggódtam, mert a leírásban úgy szerepelt, hogy 20 perc alatt teljesen el kellene fõnie, én kb. a dupláját hagytam (úgy 30-40 percet), és még mindig jócskán volt rajta lé. De úgy döntöttem, tovább nem párolom már, mert akkor egyfelõl teljesen szétesik az alma, másfelõl lehet, hogy megég a karamell, amit ugye semmiképp sem szerettem volna. Az így elõkészített gyümölcsöt egy 24 cm átmérõjû nem túl mély jénai edénybe öntöttem, pont tele lett.

Ezután elõkaptam a tésztát a hûtõbõl, beliszteztem egy gyúródeszkát, és kb. a jénai méretének megfelõlõ körré nyújtottam, inkább kicsit nagyobbra, mint kisebbre, mert a tálat mindenképpen be kellett, hogy fedje, majd sodrófa segítségével (elõször ráteker, a tál fölött meg le) az edény tetejére helyeztem. A tészta szélét visszahajtogattam és az edény falához nyomkodtam, majd a tetejét több helyen megszurkodtam villával, hogy sülés közben a gõz távozni tudjon. Elõmelegített sütõbe helyeztem, alátettem egy tepsit, hogy az esetleg kicsöpögõ karamell ne a sütõ aljára ragadjon (alufóliát kellett volna, mert így sütés után vakargathattam), és 200 fokon, légkeveréssel fél órát sütöttem.

A kész süteményt kis ideig hagytam hûlni, majd egy nagyobb hõálló tálcára borítottam (tálca ráhelyez, edény határozott mozdulattal megfordít), és levettem a tetejérõl az üvegtálat. Az eredeti receptben ugyan nincs benne, de magánszorgalomból még megdobáltam a tetejét kb. két deka durvára tört dióval, amit illett vona megpirítani, de arra már nem jutott idõm. Forrón, vaníliafagylalttal akartam tálalni, de csak erdeigyümölcsös-vaníliás volt itthon. Kár, egy sima, kevéssé édes vanília sokkal jobb lett volna. De majd legközelebb... :)


Elkészítési idõ: kb. 2 óra

Egy szelet energiatartalma: 418 kcal (összesen: 3340 kcal) plusz a fagyi!


Folytats a blogon ... katakonyha.freeblog.hu/archives/2008/...

sponsored links

Keres?s