Sütõtökös palacsinta

2008-10-31

sponsored links

Anyácskáék ismét hoztak nekünk egy kis otellót, Emberke szüleitõl pedig "konyhakész" (már megsütött) sütõtököt zsákmányoltunk. Várható volt, hogy a kettõ valahogy házasításra kerül, a kérdés csak a mikor volt.

A sütõtökös palacsinta receptjét az "Az életerõ konyhája - 240 recept..." c. szakácskönyvben találtam, minimális módosításokkal alkalmaztam. Az otellóból pedig ismét peszmeg készült, továbbra is C&V iránymutatásai szerint.

16 db palacsintához szükségeltetik..

22 dkg liszt (a recept szerint finomliszt, én felesben teljes kiõrlésûbõl csináltam)
1,5 tk sütõpor
1 tk szódabikarbóna
1 tk õrölt fahéj és szegfûszeg (az én verziómban került bele egy kis reszelt citromhéj is, nem árt neki)
1 csipet só
3 tojás
15 dkg cukor (én mézet használtam helyette, saccra a tálba öntve)
18 dkg sütõtökpüré
3 dl tej (ennyitõl viszonylag sûrû maradt a tészta, én 4,5-5 dl tejet öntöttem végül bele)
olaj

Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, egy nagyobban pedig a tojásokat és a mézet. A tojásos keverékhez hozzáadjuk a sütõtökpürét és a tejet, jól elkeverjük, majd apránként hozzáadjuk a lisztet és Co.-t. Palacsintasütõt olajjal átkenjük, kb. 4 evõkanálnyi tésztát eloszlatunk a közepén és teljesen "hagyományos" módon kisütjük a palacsintákat. Vastagabb lesz, mint a "francia palacsinta", de közel sem annyira dundi, mint amerikai testvérkéi. (Az arabok fátirájával nem érdemes hasonlítgani, mert ahány falu, annyi palacsinta...)

Az eredeti recept szerint juharszirupba áztatott vörösáfonyával és durvára aprított dióval tálaljuk, de mivel egyik sem volt itthon, egy jókora adag peszmeggel öntöztük meg a tányérra halmozott tésztát. Az édes és a pikáns remekbeszabott találkozójára került sor, ráadásul béta-karotinban és vitaminokban gazdag módon. Fénykép majd legközelebb....

Folytats a blogon ... gasztromano.blogspot.com/2008/10/sttk...

sponsored links

Keres?s