Sütõtökös créme brulée vargányával

2009-11-29

sponsored links

A héten volt szerencsém részt venni a Lucullus francia fõzõtanfolyamán, amit Nánási Lajos vezetett. Egyetlen szó: zseniális. Ezzel mindent elmondtam, ennyit az ömlengésrõl. Lényeg a lényeg, rókagombás créme brulée-t készítettünk, amibe beleszerettem, ez adta az ötletet a vasárnapi ebéd elõételéhez, nomeg a hûtõben árválkodó sütõtök, és a házilag gyûjtött - szárított - vargánya. Ez egyben alapot szolgáltatott ahhoz is, hogy kipróbáljam a kis zsebsárkányomat a karamellizáláshoz. Azért tanúsága is van a dolognak. (1) A créme brulée komoly dolog, jobb ha odafigyelünk a mennyiségekre, amíg be nem gyakoroltuk rendesen az elkészítését. (2) Tényleg fontos az edény mérete, mert nagyban befolyásolja a sütéshez szükséges hõmérsékletet és idõtartamot. (3) A vargánya szereti a sütõtököt. Nagyon.
____________________________________
Hozzávalók:
(4 fõre a fotón látható edény méretét figyelembe véve)
nagyjából 20 dkg. sütõtök,
2 tojás sárgája,
0,8 dl. fõzõtejszín,
fél maréknyi szárított (elõzetesen beáztatott), vagy friss vargánya,
10 dkg. Brie sajt
csipetnyi só.
Az edények aljára egyenletesen elosztom a felkockázott Brie sajtot, valamint a vargányát. Közben felteszem a meghámozott, felkockázott sütõtököt kicsi sós vízben fõni. Amikor puha, leszûröm a sütõtököt, és összeturmixolom a tejszínnel, és a tojások sárgájával. A masszát ráöntöm a formákba tett sajtra és vargányára úgy, hogy az edény szélétõl legalább egy ujjnyi hely maradjon. Az elõmelegített sütõben 180 fokon 20 percig sütöm vízfürdõbe állítva. Amikor kész, cukrot karamellizálok a tetejére. Ha nagyon vagányak vagyunk, és épp most tanultunk ilyesmit egy fõzõtanfolyamon, akkor a karamellizált cukor tetejére 1/2 tk. portói redukciót is teszünk, teljessé téve így az ízeket.
Portói redukció:
3 dl. portóit 1/2 fej vöröshagymával, 2 gerezd fokhagymával és néhány szál friss kakukkfû ággal addig fõzünk, amíg 1/5-re nem redukálódik. Kész.

Folytats a blogon ... safranysarkany.blogspot.com/2009/11/s...

sponsored links

Keres?s