Sütõtökkrémes (sajt)túrótorta
sponsored links
Alapvetõen nem vagyok egy nagy sütõtök-fan. Úgy is lehetne fogalmazni, hogy két évvel ezelõttig nagyjából hallani sem akartam arról, hogy létezik valami ilyesmi...De Emberke szereti, szóval neki azért sütöttem. És makacs természetembõl fakadóan, ha már megcsináltam valamit, nos akkor nincs az a pénz, amiért legalább egy kóstolót ne ennék belõle. Így lassan elõször hozzászoktam az ízéhez, aztán, hát, ha nem is szerelem elsõ látásra, de ma már harmonikus a viszonyunk. Fõleg, ha az illetõl tök jól át van sütve, már-már karamellizálva.
Mivel Emberke szüleinél extra-sütõtök termés volt az idén, az ellátmány finoman szólva bõséges. A múltkori sütõtökös palacsinta sikerén felbuzdulva ismét elõszedtem az "Az életerõ konyhájá"-t és kinéztem belõle ezt a jó kis tortát, némi átalakítással. Nem egy bonyolult dolog, a sütõtök megsütését leszámítva (de azt szépen, önállóan megoldja a sütõben) 15 perc összedobni.
(Persze nem árt figyelembe venni, hogy a töknek legalább egy, de inkább másfél óra kell, hogy vajpuhára süljön - egyébként "imádom" azokat a recepteket, amelyekre az van írva, hogy elkészítési idõ 15 perc, de a recept úgy kezdõdik, hogy fél kiló répa, hámozva, lereszelve.....úgy könnyû:)))
Utána csak a sütõt kell szugerálni, hogy mielõbb kész legyen. És legyõzve önmagunkat kivárni azt a néhány órát, amíg a sütõben összeérik. (Egy apró megjegyzés: a sütõtökpürét lehet fõtt sütõtökbõl is csinálni, de szerintem úgy nem lesz olyan finom édes-karamellás íze, mint sütve, de ízlések és pofonok.)
Hozzávalók
10 dkg teljes kiõrlésû keksz, apróra törve (szerintem Hobbit keksz rulez, de mással is lehet próbálkozni, és a 26 cm-s formámhoz kevésnek ítéltem a mennyiséget, 16 dkg kekszet használtam, de nyugodtan lehetett volna 20 is:)
5 dkg kókuszreszelék (na ez nincs az eredeti receptben)
5 dkg gyümölcscukor (ez sincs)
3 ek növényi olaj (helyette most kivételesen 5 dkg olvasztott vaj, csak az íze kedvéért)
ezeket mint szépen összekeverjük, belesimogatjuk egy 23-26 cm-s kiolajozott kapcsos tortaforma aljába és oldalára, aztán 175 fokra elõmelegített sütõben 10 percig sütjük.
12 dkg liszt
kevés szódabikarbóna
ízlés szerinti mennyiségben õrölt fahéj, gyömbér és szegfûszeg (utóbbit nem szeretem, úgyhogy nem is tettem bele)
az eddig felsoroltakat egy tálban összekeverjük
3 tojás
1,25 dl juharszirup
10 dkg gyümölcscukor
45 dkg sütõtökpüré
egy kis vaníliaesszencia
1-2 ek növényi olaj
70 dkg csökkentett zsírtartalmú krémsajt, felmelegítve (nálam 50 dkg áttört ricottából és egy doboz Philadelphiából készült, ezért (sajt)túrótorta; a ricotta melengetését fölösleges energiapazarlásnak éreztem)
egy másik tálban jó alaposan összedolgozzuk ezeket is, belekeverjük a lisztes keveréket és beleöntjük a tortaformába. Továbbra is 175 fokon legalább 40 percig - tûpróbáig - sütjük (légkeveréssel elég volt ennyi, hagyományos sütõben lehet, hogy 50-55 perc is kell). Legalább 4 órát hideg helyen tartjuk.
Ennyi a torta. Csináltam hozzá forró meggyszószt (magozott meggy, vörösbor, fahéj, gyümölcscukor összeforral, keményítõvel egy kicsit besûrít) - nagyon jól passzolt az édes, hideg sütemény és az enyhén savanykás, forró meggy. A tegnapi hóesésben, egy óriási bögre forró tejeskávét szorongatva különösen jól esett.
Ismétlés következik, akkor lesz fénykép is:)
Mivel Emberke szüleinél extra-sütõtök termés volt az idén, az ellátmány finoman szólva bõséges. A múltkori sütõtökös palacsinta sikerén felbuzdulva ismét elõszedtem az "Az életerõ konyhájá"-t és kinéztem belõle ezt a jó kis tortát, némi átalakítással. Nem egy bonyolult dolog, a sütõtök megsütését leszámítva (de azt szépen, önállóan megoldja a sütõben) 15 perc összedobni.
(Persze nem árt figyelembe venni, hogy a töknek legalább egy, de inkább másfél óra kell, hogy vajpuhára süljön - egyébként "imádom" azokat a recepteket, amelyekre az van írva, hogy elkészítési idõ 15 perc, de a recept úgy kezdõdik, hogy fél kiló répa, hámozva, lereszelve.....úgy könnyû:)))
Utána csak a sütõt kell szugerálni, hogy mielõbb kész legyen. És legyõzve önmagunkat kivárni azt a néhány órát, amíg a sütõben összeérik. (Egy apró megjegyzés: a sütõtökpürét lehet fõtt sütõtökbõl is csinálni, de szerintem úgy nem lesz olyan finom édes-karamellás íze, mint sütve, de ízlések és pofonok.)
Hozzávalók
10 dkg teljes kiõrlésû keksz, apróra törve (szerintem Hobbit keksz rulez, de mással is lehet próbálkozni, és a 26 cm-s formámhoz kevésnek ítéltem a mennyiséget, 16 dkg kekszet használtam, de nyugodtan lehetett volna 20 is:)
5 dkg kókuszreszelék (na ez nincs az eredeti receptben)
5 dkg gyümölcscukor (ez sincs)
3 ek növényi olaj (helyette most kivételesen 5 dkg olvasztott vaj, csak az íze kedvéért)
ezeket mint szépen összekeverjük, belesimogatjuk egy 23-26 cm-s kiolajozott kapcsos tortaforma aljába és oldalára, aztán 175 fokra elõmelegített sütõben 10 percig sütjük.
12 dkg liszt
kevés szódabikarbóna
ízlés szerinti mennyiségben õrölt fahéj, gyömbér és szegfûszeg (utóbbit nem szeretem, úgyhogy nem is tettem bele)
az eddig felsoroltakat egy tálban összekeverjük
3 tojás
1,25 dl juharszirup
10 dkg gyümölcscukor
45 dkg sütõtökpüré
egy kis vaníliaesszencia
1-2 ek növényi olaj
70 dkg csökkentett zsírtartalmú krémsajt, felmelegítve (nálam 50 dkg áttört ricottából és egy doboz Philadelphiából készült, ezért (sajt)túrótorta; a ricotta melengetését fölösleges energiapazarlásnak éreztem)
egy másik tálban jó alaposan összedolgozzuk ezeket is, belekeverjük a lisztes keveréket és beleöntjük a tortaformába. Továbbra is 175 fokon legalább 40 percig - tûpróbáig - sütjük (légkeveréssel elég volt ennyi, hagyományos sütõben lehet, hogy 50-55 perc is kell). Legalább 4 órát hideg helyen tartjuk.
Ennyi a torta. Csináltam hozzá forró meggyszószt (magozott meggy, vörösbor, fahéj, gyümölcscukor összeforral, keményítõvel egy kicsit besûrít) - nagyon jól passzolt az édes, hideg sütemény és az enyhén savanykás, forró meggy. A tegnapi hóesésben, egy óriási bögre forró tejeskávét szorongatva különösen jól esett.
Ismétlés következik, akkor lesz fénykép is:)