Sült szarvasgerinc vörösboros-szilvás gombával

2010-02-18

sponsored links


K hozott bõ két kiló Bambit, szarvasgerinc formájában. Ezúton is köszönöm az adományt, egyéb cuki állat rajzfilmhõsöket is szívesen fogyasztok a jövõben, kivéve Tigrist, Micimackót, Bubut, Tomot és Jerryt.

Három fajta étel készült, elsõ felvonásban jöjjön a legdíszesebb: a sült. Hiányos elõkészületek, sok vér, lázas telefonos egyeztetés, még több vér után tapasztalataim a vadhússal a következõk.

Pácolás
Általános nézet, hogy a vadhúst napokkal az esemény elõtt be kell pácolni. Én ezt nem vitatom, de mivel errõl pár órával a vacsora elõtt szereztem tudomást, ez nem lehetett opció. Használtam a telefonos segítséget, hívtam ÍBt, majd õ megmondja a tutit. Megmondta. Megnyugtatott, hogy nem kell mindent túlpácolni. Igaza van. Ne tojjunk be a szabályoktól.  Így is hibátlan volt.

Rare/Medium/Cipõtalp dilemma
Régen szokás volt szanaszét sütni a húst, ma már a roséra (medium rare) esküszik a nép. És azt hogyan kell? Egy csipet józan paraszt ész meg a pislákoló hatodik érzék, osztunk, szorzunk, méregetünk, és bízzunk benne, menni fog. Idõvel biztosan. Én most kb. 3-5 percet tévedtem a tökéletes roséval kapcsolatban, így is volt benne rózsaszín, de már a sápadtabb fajta, és csak a legközepén. Mondjuk ennek rajtam kívül mindenki örült.

Bor és vad:
Vadhús nincs vörösbor nélkül. Nem azért, mert mindenki ezt mondja, hanem mert az ember tényleg erre szomjazik hússütés közben. Menjen a szószba, és töltsük folyamatosam magunkba is, úgy az igazi.

Köret:
A vörösboros -gombás-szilvás szósz furcsa kombinációnak tûnhet , de gyönyörûen simul a hús falatokhoz.
Krumplipüré: kaptam ajándékba egy üveg szarvasgombás-tökmagos mangalica zsírt, amit szerintem kötelezõvé kellene tenni a tört krumplihoz. Egy pár csepp, és a pürét új dimenziókba repíti. Elnézést a többiektõl, erre csak másnap, a fotóalany elõkészítésénél jöttem rá, úgyhogy csak én tudom, milyen jó. :)

Tálalás: azonnal, frissen érdemes tálalni, messze így a legjobb.

Recept eredete: nagy része innen

Sült szarvasgerinc vörösboros-szilvás gombával

Hozzávalók 4 személyre:

2x300 g kicsontozott, lehártyázott, megtisztított és papírtörlõvel szárazra törölt szarvasgerinc (2db 30x8cmeshúsdarabbal dolgoztam)
250g vaj (amit beosztok a hússütéshez, a kerámiatál kikenéséhez, a krumplipüré krémesítéséhez, ill a szósz készítéséhez; nem feltétlenül fog mind elfogyni, ez egyéni vérmérséklet kérdése. Én nem spóroltam, vajpárti vagyok.)
só, bors, 1-2 csipet finomra vágott kakukkfû

Köretnek:
6-7 nagyobb szem krumpli, meghámozva, felkockázva.
vaj a tört krumpli krémesítéséhez (ízlés kérdése, min. 5-6 dkg)
só, csipet szerecsendió, tökmagos-szarvasgombás-mangalicazsír

A szószhoz:
kb 15-20szem aszalt szilva, felaprítva
1 doboz kb. 15-20 dkg friss gomba (erdei, vegyes), megpucolva, apróra kockázva
vaj
kb 1,5 dl vörösbor
2 gerezd fokhagyma, finomra vágva



Elkészítés:

  • Kezdem a körettel: a krumplit kevés sós vízben puhára fõzöm.
  • A szilvát felaprítom, felöntöm a borral, és állandó kevergetés mellett addig fõzöm, míg besûrûsödik,és egy szilvalekvár állagú közepesen sûrû masszát nem kapok. Félrehúzom a tûzrõl.
  • Jöhet a hús:  sózom, borsozom, meghintem kakukkfûvel, és a már megolvadt, forró vajon mindkét oldalát max. 3-3 percig sütöm. Lényeg, a hús teljes felületén legyen sült kéreg. Ne spóroljunk a vajjal, ez nem az ez este. (Ha a hússzelet vékonyabb, akkor ez az idõ akár 1-1 percre is csökkenhet, én kb. 5 centi vastag hússal dolgoztam.)
  • A hirtelen pirított húst kivajazott sütésálló tálba fektetem, és 150 fokra elõmelegített sütõben kb. 25-30 percig sütöm. (Ízlés kérdése. Így nagyjából rosé lesz a hús, 20. perctõl lehet próbavégást tartani, és ennek alapján mérlegelni.)
  • Míg sül a hús, nekiállok a szósznak: a hús pirítására használt serpenyõben összegyûlt szaftot felhasználva megpirítom a gombát, meghintem sóval, félúton rászórom az aprított fokhagymát, majd ha megpuhult a gomba, összerottyantom a vörösboros szilvával. Ha szükséges, sózom, teszek még hozzá egy kevés vajat (és ha nagyon sûrû, akkor kevés vizet), megvárom, míg összeforr, és készen van.
  • Azonnal tálalom. 

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Gourmandula/~...

sponsored links

Keres?s