Sült gyümölcsös túrókrém karamellel

2009-01-17

sponsored links

Hát, nem tegnap írtam utoljára a blogba...Mea culpa, mea maxima culpa.

De az élet olyan gyorsan zajlik és az elmúlt két hónapban annyi minden történt velünk, hogy csak kapkodtuk a fejünket. Valójában, azt hiszem, még fel sem fogtuk, hogy micsoda változások jönnek az életünkben. Végül is, még van idõnk felnõni a feladathoz.

Ez persze nem azt jelenti, hogy két hónapja nem ettünk semmit, sõt bõven lett volna mirõl írni, pl. a karácsonyi kacsamellrõl, meggyszószos/vaníliafagyis máktortáról, vagy a leendõ anyósom születésnapjára sütött narancsos mascarponekrémes csokoládétortáról, de hiányzott az idõ és a hangulat. Majd, ha végre lenyugodtak a kedélyek, utólag is közzéteszem ezeket a recepteket is, sõt még tökéletesítésre lesz idõ.

A mai ebédhez készített villámgyors desszert viszont megéri a fáradtságot, ami a billentyûzet megragadásával jár. 5 perc készítés, 5 perc a grill alatt és kész. (A világbajnoki tempónak köszönhetõen kép nélkül.)

Hozzávalók két személyre
1 narancs
4 dkg mazsola
rum
15 dkg túró
5 ek tejszín
reszelt citromhéj
nádcukor (esetünkben 10 db kockacukor formájában)
1 kk õrölt gyömbér
1 kk õrölt fahéj
vaj a forma kikenéséhez

Bekapcsoljuk a grillsütõt, maximum fokozatra.

A rumba áztatott mazsolát 1 perce mikróba tesszük, a legnagyobb fokozaton - ezzel kb. 1 órányi áztatást spórolunk meg. Közben a megmosott narancs héját lereszeljük (vigyázzunk a keserû fehér részre), utána eltávolítjuk a maradék héjat. Gerezdekre szedjük és feldaraboljuk. A mazsoláról leöntjük a rumot.

Két nagyobb felfújt-formát kikenünk vajjal.

A gyümölcsöket elosztjuk a két forma alján. A túrót összekeverjük a tejszínnel, valamint a reszelt narancs- és citromhéjjal és egyenletesen a gyümölcsök tetejére kenjük. A cukrot összekeverjük az õrölt fûszerekkel és a túrókrémre szórjuk. Addig grillezzük, amíg a cukor szép karamellává olvad. Azonnal - na jó, majdnem azonnal - tálaljuk, a lényeg, hogy forró legyen.

Néhány megjegyzés:

Az eredeti recept a Gyógy- és Fûszernövény kalauz c. kiadványból származik, nem sokat változtattam rajta. A narancs és mazsola helyett bármilyen gyümölcs-kombinációval kiváló lehet. A túróba nem kell cukor (persze lehet bele tenni), de a karamell a tetején elég intenzív édes-ízt ad neki. Túró és tejszín helyett pedig lehet krémtúróval vagy mascarponéval csinálni, de most a maradékok hasznosításán volt a hangsúly.






Folytats a blogon ... gasztromano.blogspot.com/2009/01/gyml...

sponsored links

Keres?s