Sült csirkemell krumplipürével és vörösboros-gesztenyés narancsmártással

2008-12-27

sponsored links

A hagyományos karácsonyi menü nálunk halászlé és mákos guba, szenteste mindig ez van, mese nincs. De ezt mindkettõt az anyukám csinálta, majd akkor teszem fel, ha én követtem el. :)

Viszont valamelyik nap egy kedves barátom tippet kért tõlem, hogy milyen szószt ajánlanék mézes-fokhagymás egybensült húshoz, és hirtelen ötlettel valami narancsosat javasoltam, csak úgy, elképzelés alapján. Ám annyira lázba jöttem a gondolattól, hogy elhatároztam, nekem is kell valami hasonlót csinálnom. És mivel mára amúgy is natúr csirke- (a lányoknak) és tarjaszeletek (a fiúknak) volt a terv, és ehhez pont passzolt egy ilyen gyümölcsös-édes mártás, a tervet nagyon hamar követte a megvalósítás.


Vörösboros-gesztenyés narancsmártás

Hozzávalók a narancsmártáshoz (négy személyre):

fél liter narancslé (1045 kcal)
1 db nagyobb narancs (kb. 15 dkg = 40 kcal)
2 evõkanál cukor (3 dkg = 120 kcal)
2 evõkanál rétesliszt (3 dkg = 105 kcal)
1 dl vörösbor (60 kcal)
10 dkg fõtt gesztenye (165 kcal)
1 evõkanál tejszín (b. 45 kcal)
2 csipet só

 

Elkészítés:

Tropicana narancs-ananász-mangóNos, a narancslé rögtön egy kicsit csalós lett, mert sima nem volt itthon, csak egy narancs-ananász-mangó változat, de gondoltam, az is jó lesz. Jó is lett. :)

Elsõ lépésben egy kis pohárban mini habverõ segítségével elkevergettem a liszetet némi narancslével, a többit a karácsonyra kapott teljesen dilis formájú (ovális) nyeles serpenyõmbe öntöttem, majd könnyedén elkevertem benne a lisztes elegyet. Ezzel a módszerrel remekül meg lehet úszni a csomósodást. Aztán jött a só, a cukor, a vörösbor, a kockára vágott narancs és a kis darabokra tört fõtt gesztenye. Elõször vettem ilyet, az enyém nem pont így nézett ki, mint a képen, hanem sárga zacskóban volt, és rá volt írva, hogy "extra minõség," nem tudom, hogy a Eastray fõtt héjnélküli gesztenyenem extra milyen, ez mindenesetre nagyon finom. Pár percig rotyogtattam, míg szépen besûrûsödött, és a narancs is megpuhult, aztán levettem a tûzrõl és egy kanálnyi tejszínnel szelídítettem. Ez az utolsó lépés akár el is maradhatott volna, talán akkor még szebb színû is lett volna a mártás. Az egész megvolt úgy húsz perc alatt.

Közben az elõzõleg tejbe áztatott hússzeleteket kevés zsírban kisütöttem, és megcsináltam a krumplipürét is, így azért - mindennel együtt - lett vagy egy óra, mire az egész kész lett, pedig a krumpli olyan fajta, hogy alig több mint tíz perc alatt megfõtt. Na de a pucolás, vagdosás, húsklopfolás... :)

Alapvetõen öten voltunk az ebédre, de a mártásnál eleve kevesebb fogyasztóval számoltam, mert a családom férfitagjai nincsenek oda az édes "trutyikért" (ahogy egyesek fogalmaznak). Így biztos, ami biztos, csináltam nekik némi majonézes salátát is... Jól számítottam, de így legalább több maradt nekünk. :))

 

Elkészítési idõ (csak a mártásé): kb. 20 perc

Egy adag mártás energiatartalma: 395 kcal (összesen: 1580 kcal)


Folytats a blogon ... katakonyha.freeblog.hu/archives/2008/...

sponsored links

Keres?s