Sörleves

2010-01-30

sponsored links

Ennek egyszer már nekiugrottam, Cserke leveses VKF!-fordulójára sörlevessel akartam nevezni, de nem lett publikálható az eredmény. De most megtaláltam az alkalmas receptet, még ha módosítottam is rajta egy keveset, csirkealaplé helyett zöldséglevessel készült és a mustár meg a worcestershire szósz mennyiségét kapásból dupláztam.
Jó férfias, kellemesen fûszeres, enyhén kesernyés, sûrû leves lett, igazi síelés utáni vacsora, ezzel vártam ma haza az uramat. Azt nem javaslom, hogy a bérelt apartmanban, az egész napos síelés után kezdjünk neki, ahhoz túl macerás, de azt el tudom, képzelni, hogy az elõre elkészített, tej és sajt nélküli alapot lefagyasztva magunkkal vigyük és ott fejezzük be.


Sörleves

1 póréhagyma
1 közepes sárgarépa
1 szál szárzeller
2 nagy gerezd fokhagyma
1 babérlevél
2 evõkanál vaj
1 evõkanál liszt
2 dl teljes tej
5 dl zöldségalaplé
1 üveg (0,5 l) félbarna sör
1 evõkanál worcestershire szósz (vagy ízlés szerint több)
1 evõkanál dijoni mustár (vagy ízlés szerint több)
színes bors frissen õrölve, ízlés szerint
õrölt chili ízlés szerint
10 dkg cheddar sajt
tálaláshoz: pirított barnakenyér-kockák

A felaprított pórét, sárgarépát, szárzellert, fokhagymát a babérlevéllel együtt vajon megpárolom. Ha a zöldségek megpuhultak, a lisztet rászórva, kevergetve 2-3 percig alacsony lángon tovább párolom, majd állandó keverés mellett hozzáadom a tejet, a sört és a zöldségalaplevet, forralás nélkül összefõzöm. Kiveszem a babérlevelet, a levest botmixerrel pürésítem. Mustárral, worcestershire szósszal, borssal, chilivel ízesítem. Ha lehûlt volna, a levest visszamelegítem és beleolvasztom a sajtot. (Csak az éppen elfogyasztandó mennyiségbe, a sajttal együtt a levest újramelegíteni már bajos lehet.)
Póráhagyma felcsíkozott zöldjével vagy hegyes erõs paprikából vágott vékony karikákkal, illetve pirított barnakenyér-kockákkal tálalom.
2 adag

Folytats a blogon ... rossamela.blogspot.com/2010/01/ennek-...

sponsored links

Keres?s