Séf párbaj
sponsored links
Séf párbajon jártunk. Ez volt a verseny kiírása, amit az esemény elõtt két héttel kaptunk meg.
Soproni Ízutazás és Telebendõ napok 2010.03.13.-03.14.
Séfpárbaj 2010.03.13.(szombat)
Helyszín:
Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképzõ Iskola és Kollégium
Sopron, Ferenczy J. u. 1-3.
Rákóczi konyha - tanüzem I.emelet
Program:
7.45 Ünnepélyes megnyitó
8.00 - 14.00 Verseny, külön beosztás szerint
16.30 Eredményhirdetés - Liszt F. Kulturális és Konferenciaközpont
A lebonyolítás módja :
? 4 séf versenyez egyidõben
? A versenyzõk a párbajuk megkezdése elõtt egy órával korábban jelennek meg a helyszínen.
? Itt értesülnek az étel alapnyersanyagáról (hátszín vagy csirke vagy lazac)
? 1 óra áll rendelkezésükre, hogy átgondolják a feladatot és a hozzá szükséges nyersanyagokat összegyûjtsék.
? A párbaj idõtartama 60 perc, ebbõl:
40 perc ételkészítés - tálalás
20 perc értékelés + rendrakás
A versenyt meglátogatja:
Petõ István - MNGSZ Tiszteletbeli Elnök, Szövetségi zsûritag
Prohászka Béla - MNGSZ Elnök, Szövetségi zsûritag
A zsûri tagjai:
Major Zsolt
Helmeczi Tibor
Feladat: fõétel körettel készítése 2 személyre
Az ételek elkészítéséhez a következõ nyersanyagokat biztosítjuk:
Nyersanyagok
Magashátszín
Csirkemell
Lazac
Csirkemáj
Zeller
Burgonya
Póréhagyma
Fokhagyma
Cékla
Kaliforniai paprika (piros, sárga, zöld )
Cukkíni
Édeskömény
Angol zeller
Juhtúró
Camembert sajt
Tej
Tejszín
Joghurt
Margarin
Tojás
Mogyoró
Rizs
Friss fûszernövények ( tárkony, kapor, bazsalikom, rozmaring, kakukkfû, zöldpetrezselyem )
A nyersanyagok teljes körét nem kötelezõ felhasználni, a versenyzõk rendelkezésére állnak a kézi raktárban lévõ anyagok, fûszerek, ízesítõk is.
Egy-két észrevétel a versennyel kapcsolatban. A szakácsok nagy része felkészületlen volt, nem gondolták át otthon, hogy mit is fõzzenek. Én a kollégámmal (Õ is indult) 2-3 napot azzal töltöttünk, hogy mindegyik fõ alapanyagra kidogoztunk egy-egy recepturát, ?fejben? lefõztük, majd készítettünk egy forgatókönyvet, amire a fõzési idõ rövidsége miatt volt szükség! A tányérok aránytalanok voltak. A hús, köret, mártás mennyiségileg nem arányul egymáshoz. Itt én is hibáztam, eggyel kevesebb rizs gombócot kellett volna adnom. Gazdaságtalan ételkészítés, két tányért kellett volna lefõzni, de általában az elkészített étel, legalább három, négy tányérra lett volna elegendõ. Általános hiba volt a húsok alul vagy túl sütése. A kreativitás, ötlet hiányzott az ételekbõl, szinte mindenki olyan tányért készített, ami egy egyszerû éttermi fogásnak felelt meg.
Természetesen ettõl függetlenül, jó volt a kollégákkal együtt fõzni, beszélgetni és élvezni egymás tányérjainak az ízeit!
A helyezések:
Sárközi József (Széchenyi kastélyszálló/Nagycenk) Arany
Hende Gábor (Vendéglátó iskola Szakoktató/Sopron) Ezüst
Gróf Gábor (Tercia Hubertus/Sopron) Bronz
Dancs Dániel (Széchenyi kastélyszálló/Nagycenk) Bronz
Az étel és a recept amivel megnyertem ezt a versenyt!
Grillezett csirkemell, édeskömény kompóttal, sült rizsgombóccal és mogyorómártással
Csirkemell (2 fõre)
Hozzávalók:
300 g. Csirkemell
szója szósz (versenyen ez nem állt rendelkezésünkre, de ezzel készítve finomabb lesz )
só
bors
Édeskömény kompót
Hozzávalók:
1 kisebb vagy fél édeskömény
1 nagyobb narancs
méz
fahéj
szegfûszeg
csillag ánizs
Sült rizsgombóc
Hozzávalók:
200 g. Jázminrizs (a versenyen normál rizs volt)
1 tojás
só
bors
curry
sütõpor
ánizs kapor
póréhagyma
szárzeller
Mogyorómártás
Hozzávalók:
1 kaliforniai paprika
80-100 g. mogyoró
2 dl alaplé
póréhagyma
kakukkfû
szója szósz (versenyen ez nem állt rendelkezésünkre, de ezzel készítve finomabb lesz )
Csirkemell
Elkészítés:
A mellbõl két vastagabb csíkot vágok, a leesõ részeket félre teszem az alapléhez. Sózom, borsozom és hagyom szobahõmérsékletre melegedni. Serpenyõben olívaolajat hevítek, majd a csirkemellet hirtelen átpirítom. Ha kész szója szósszal meglocsolom és 170-180 Celsius fokra elõmelegített sütõbe, teszem 6-7 percre.
Édeskömény kompót:
Elkészítés:
Az édesköményt megpucolom, a külsõ nagyobb héját félre teszem az alapléhez. A kaporrészét félre teszem a rizs gombóchoz. A narancs héját lereszelem, a levét kipréselem. A mézbõl, narancs levébõl és vízbõl a fûszerek hozzáadásával fõzõlevet készítek. Ebbe rakom az apró kockára vágott édesköményt és roppanósra fõzöm.
Sült rizsgombóc
Elkészítés:
A rizst bõ vízben, mintha tésztát fõznék elkészítem. Leszûröm és kihûtöm. A tojást ketté választom, a sárgáját a kihûlt rizshez keverem, a fehérjébõl kevés sóval habot verek. Az összevágott póréhagymát és a szár zellert lepirítom és a rizshez keverem. Az így elkészíttet rizst ízesítem, hozzáadom a sütõport és egy kevés lisztel a beállítom a sûrûségét, majd a tojás fehérje habbal lazítom. Gombócokat formázok belõle és bõ olajban kisütöm.
Mogyorómártás
Elkészítés:
A leesõ húsrészekbõl, az édeskömény külsõ héjából, póréhagyma, kakukkfû hozzáadásával alaplevet fõzök. A piros kaliforniai paprikát sütõben megsütöm. Ha megsült (nem baj ha a héja megfeketedik, ettõl kap egy füstös ízt), a héját lehúzom felaprítom. A póréhagymát a durvára vágott mogyoróval és a paprikával megpirítom. Alaplével felöntöm, sóval, borssal, szója szósszal ízesítem. Nagyjából 8-10 percig együtt fõzöm, majd botturmixal leturmixolom. Szûrön átpasszírozom, és forralással beállítom a sûrûségét. Tálalás elõtt, durvára vágott mogyorót keverek bele.
Képek egy következõ bejegyzésben.