Sárgarépás diós rizs

2010-02-07

sponsored links

Hihetetlenül egyszerû, de annál ízlezesebb étel. Annyira egyszerû, hogy el is bizonytalanodtam, feltegyem-e egyáltalán a blogra. Tekintettel azonban arra, hogy én is egy receptkönyvben bukkantam rá (Gabonafélék címû könyvemben), úgy döntöttem, miért ne szerepeltethetném én is saját virtuális receptgyûjteményemben.

Az utóbbi idõben egyre jobban kedvelem a diót, holott korábban nem voltam nagy rajongója. Az enyhén édeskés, narancsszínû sárgarépával és a kissé diós aromájú barnarizzsel remek elegyet alkot.

Dióval kapcsolatos újkeletû felfedezésem továbbá a dióolaj. Teljesen beleszerelmesedtem.
Fantasztikus illata, aromája, íze van.
Hideg ételekhez, salátákhoz és fõzéshez is kiváló.
Gyakran készítek diós salátát, végtelenül egyszerûen. Vegyes zöld salátaleveleket dióolajjal összeforgatok, végül az egészet dióbéllel megszórom. Magában is, de camembert-el és pirítóssal kiegészítve igazán mennyei csemege.

Sárgarépás diós rizs
Hozzávalók: (2 adaghoz)
1 1/2 dl barnarizs (én bio gyorsfõzésût használok)
3 nagyobb vagy 4-5 kisebb sárgarépa (ezúttal bio volt az is)
2 maroknyi dióbél
kevés olaj
só (himalaya)

Elkészítés:
A rizst szûrõben alaposan megmostam, lecsepegtettem, kevés olajon illatosra pirítottam, kétszeres mennyiségû vízzel felöntöttem, sóztam, kis lángon fedõ alatt puhára fõztem.
Amíg a rizs fõtt, a répákat megtisztítottam, leöblítettem, vékony csíkokra vágtam.
A diót száraz serpenyõben megpirítottam, durvára vágtam.
A répát kevés olajon (dióolajat használtam a finom illata, aromája miatt) átforrósítottam, enyhén sóztam, majd kis lángon fedõ alatt roppanósra pároltam.
Végül a fõtt rizst a répacsíkokkal és a diódarabokkal óvatosan összeforgattam.

Folytats a blogon ... cuisineadele.blogspot.com/2010/02/sar...

sponsored links

Keres?s