Szülinapi menü -- VKF XXVII. forduló
sponsored links
Olyan ételeket készítettünk ami egy bulin is megállja a helyét.
Nálunk a pizzának mindig nagy sikere van. Amit most egy kicsit másként készítettünk el.
Hozzávalók:
A tésztához:
1.5 dl langyos víz
1 cs. élesztõ (por élesztõ)
1tk cukor
2ek olaj
1tk só
A töltelékhez:
1 szelet közepes natúr tonhal
1dl tejszín
zöldség mix: kukorica, borsó, bébi répa, karfiol
Elkészítése:
Tészta: 0,75 ml vízbe beleteszem a cukrot az élesztõt, majd felfuttatom. A lisztet kimérem beleteszem a sót, az olajat. Majd a megkelt élesztõt. Elkezdem összegyúrni, miközben hozzáadom a maradék vizet. Majd - én a sütõben szoktam - megkelesztem.
Töltelék: a tonhalat felkockázom, kevés vajon megpirítom, majd hozzádobom a zöldségeket, ha puhulni kezd nyakon öntöm tejszínnel. Ha a tejszín besûrûsödött akkor félreteszem. Természetesen fûszerezem.
Összeállítás: kivajazom a muffin formát. Elvileg létezik olyan sütõ ami olyan, mint a muffin sütõ csak nem olyan mély. Na nekem ilyenem nincs így maradt a muffin sütõ. A pizza tésztával mindegyik mélyedést kibélelem. Ennyi mennyiségû tésztát pont el lehet osztani a 12 lukba. Meg kenem õket tejföllel, majd jöhet bele a töltelék.
180-190 °C-n kb 20-25 percig sütöm.
Változat:
Tészta: idõnként szoktunk olyan változatot is készíteni amibe reszelek 10 dkg sajtot is és egy csípet fûszerrel is ízesítem.
Elkészítés: nem muffin sütõben készítem el, hanem sütõ lemezen.
Amit még szoktam készíteni a nagyobbaknak illetve a szülõknek is. Az a meleg szendvics. Bármilyen kenyérbõl olyan feltéttel amirõl úgy lehet tudni, hogy mindenki megeszi. Sajttal a tetején berakom a sütõbe.
A másik, ami a gyerekeknek kiváló és a kicsik nagyon élvezik, még az elkészítésében is tudnak segíteni. Az kifejezetten kocka kenyérbõl készült falatkák. Fogom a kenyeret elõveszek néhány kiszúró formát, és azzal nekilátok kivájkálni a kenyérbõl, mintha pogácsát szaggatnék. Majd meg pakolom azzal amit szeretnek, a sajt nem hiányozhat róla. És ezt is belehet rakni egy pár percre a sütõbe. De anélkül is kiváló. Mi csokit is raktunk rá.
És végül a nap fény pontja a torta. Idén emeletes tortát készítettem, most elõször. Örülök nagyon, mert jól sikerült.
Hozzávalók:
Tésztához:
5 tojás
5 ek cukor
5 ek liszt
kh szóda bikarbóna
2 ek kakaó
Töltelék:
3 cs. tejszín hab por
1cs. hab fixálló
ebben eper volt, mert Nikike azt szereti
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztom. A fehérjébõl kemény habot verek, amihez fokozatosan hozzáadom a cukrot. Majd egyenként a tojások sárgáját is. Ezzel is még verni kell amíg kemény nem lesz. Majd a lisztet, de azt már fa kanállal óvatosan, ne törjön a hab. Végül a kakaót.
Ehhez, kétfélét készítettünk. Az egyiket kerek formába sütöttem ki, a másikat kis tepsibe.
Összeállítás:
A kerek formát simán csak kettévágtam. A tégla lapból pedig a számot vágtam ki. Ezt is kettévágom. A habot felverem, és elkezdem megkenni vele a torta lapokat. Megpakolom eperrel.
Díszítésnek is epret használok, és végül meghintem színes cukorral.
Tipp: a piskótához a lisztet mindig púposabban mérjük, mert a cukor nehezebb. A habot tegyük be egy kicsit a hûtõbe mielõtt összerakjuk a tortát.