Születésnapi csokoládétorta

2009-03-31

sponsored links

Anyácska, Öcsi és Emberke elkövették azt a stratégiai hibát, hogy gyors egymásutánban születtek márciusban (no persze nem egy évben:). Ergo sok esetben egy tortával kell beérniük, mivel kis családunk nem fogyaszt kellõ mennyiségû édességet ahhoz, hogy két egész tortát eltüntessünk. Minden cukrász teljesítményemet bevetve ált. szebb, vagy különlegesebb tortát sütök, hogy ellensúlyozzam ezt a kis "kellemetlenséget".

Emberke kapott karamellás túrótortát, Öcsi és Anyu viszont megint egy sütivel kellett beérjék. A mostani azért volt különösen fontos, mert Anyácska most lett...nem, nem 50, hanem - ahogyan õ fogalmazott - kétszer 25. Erre az alkalomra pedig még inkább valami különleges, viszont jól tárolható, jól szállítható és legfeljebb 1 óra alatt elkészülõ mûremek dukált.





Hozzávalók
1 csokis piskóta (3 tojásból, 2 ek vízzel)
1 "natúr" piskóta (ugyanúgy 3 tojásból)

A krémhez:
2 cs csokoládépuding (fõzõs!!!!)
3 ek jó minõségû kakaópor
4 ek cukor
0,5 dl kávé
4,5 dl tej
20 dkg vaj, habosra keverve.

3 rúd natúr Szamos marcipán (De nyilván egy halvány rózsaszínnel is szép:))
1 tábla tortabevonó
2 marcipánrózsa (a nagyon türelmesek nyilván maguk csinálják, én most készen vettem)

A krém hozzávalóiból - a vajat kivéve - sûrû pudingot fõzünk, langyosra hûtjük. Ekkor belekeverjük a vajat. A csokis piskótalapot tortatálra helyezzük, megkenjük a krém 70%-ával, rátesszük a fehér piskótalapot és szépen bevonjuk az egészet a csokikrémmel.

Egy lábosban gõz felett elkezdjük felolvasztani a tortabevonót. Közben - porcukorral "lisztezve" vékonyra kinyújtjuk a marcipánt - akkora kell, hogy teljesen befedje a tortát, sõt, kb. 1,5-2 cm-re túl is nyúljon mindenhol. Óvatosan ráigazgatjuk a tortára, majd valami hengeres tárgy - esetünkben egy kávéskanál - segítségével szép hullámot formázunk a marcipán szélébõl.




A felolvadt tortabevonót zsákocskába tesszük, egymástól kb. 5 cm-re két (lehetõleg egyenes, nekem annyira nem sikerült) vonalat húzunk, a közbensõ részre pedig ízlés szerint "csipkemintát" rajzolunk...A maradék csokiból leveleket készítünk, a rózsák mellé tesszük díszítésnek.

A három színû belsõ nagyon látványos, a krém nem túl édes - ezt kellemesen ellensúlyozza az édes marcipán a tetején. (De nagyon édesszájúak tehetnek bele több cukrot és/vagy kevesebb kávét.)

Csak megjegyezném, hogy a felhasznált krém az Albert kekszes családi kedvenc tölteléke. Csak egy rúd keksz (ahogy a nevébõl is kitalálható, pl. Albert keksz) kell hozzá, amit jó vastagon megkenünk a krémmel, egy napig hûtjûk és átlósan szeleteljük.

Folytats a blogon ... gasztromano.blogspot.com/2009/03/szul...

sponsored links

Keres?s