Sztrapacska, ahogy mi szeretjük

2008-11-06

sponsored links

A sztrapacska szlovák eredetû étel, nem tudom, honnan lett a családunk kedvence, mert semmilyen szlovák kötõdésünk nincs, de amióta az eszemet tudom, mindig is benne volt a házi repertoárban. Ettem én már sok helyen, vendéglõben, még Szlovákiában is, nem egyszer, de a legjobban akkor is az itthoni ízlik. Ahogyan anyukám csinálta, úgy csinálom én is.

 

Hozzávalók:
(4 adaghoz)

1/2 kg liszt (1750 kcal)
1 kg nyers krumpli (900 kcal)
2 teáskanál só

25 dkg juhtúró (700 kcal)
2 dl tejföl (440 kcal - energiaszegénnyel kevesebb, de ha szalonnát teszünk a lisztes krumplira, nem mindegy? :))

25 dkg (füstölt) szalonna (1800 kcal)

Sztrapacska 1

Elkészítés:

Elõször is, a szalonnát apróra kockázom, és üvegesre pirítom. Füstölt szalonna az igazi, de ha az nincs, a sima is jó. A pirított szalonnát kis tálkába kanalazom, ez jön majd a sztrapacska tetejére, a zsírjának felét pedig egy lábosba teszem, ebbe forgatom majd a kész galuskákat. Persze locsolni is kell majd a tetejére, de így a jó kis szalonnaíz egyenletesebben eloszlik. A krumplikat kislyukú reszelõn lereszelem, majd összekeverem a sóval és a liszttel, és galuskaszaggatón forró vízbe szaggatom (ennél a mennyiségnél már elég nagy lábos kell, de én ezt inkább úgy oldom meg, hogy menet közben egyszer leszûröm a már kész nokedliket, mivel pár perc alatt megfõnek, ez nem olyan nagy idõveszteség), majd a kifõtt galuskákat a szalonnazsírra dobom.

Sztrapacska 2

Az autentikus tálalás szerint a tányérra szedett galuskára kellene rámorzsolni a juhtúrót, majd alaposan meglocsolni szalonnazsírral, de mi úgy szeretjük, hogy a juhtúrót kikeverjük egy kis tejföllel (ha nagyon száraz a juhtúrónk, mondjuk, bolti, kockázott, akkor többel, ha már eleve lágy és szaftos, akkor kevesebbel), és ebben a keverékben elõre megforgatjuk a galuskákat, csak eztán szedjük tányérra és szórjuk meg pirított szalonnával. Ebben a módszerben az a jó, hogy az egész tészta egyenletesen és vastagon juhtúrós lesz, olyan, mintha mártást öntenénk rá. Nálunk ez fõétel, de egyszerûbb húsok mellé (szalonna nélkül) köretként is tálalható.

 

Elkészítési idõ: kb. 1 óra

Energiatartalom adagonként: 1400 kcal (összesen: 5590 kcal)


Folytats a blogon ... katakonyha.freeblog.hu/archives/2008/...

sponsored links

Keres?s