Szoptatós étrend: zöldbabfõzelék, krumplifõzelék, spenót

2010-02-13

sponsored links

Igazából semmi különlegesség nincs, enyhébb fûszerezéssel fõzöm, némelyiket zabpehellyel dúsítom, a habartakat a végén apróra vágott petrezselyemmel megszórom.

Zöldbabfõzelék

A fagyasztott, vágott vajbabot annyi vízben felteszem fõzni, amennyi ellepi, megsózom, amikor megfõtt (elég gyorsan) tejfölben elkevert kevés liszttel behabarom (lehet teljes kiõrlésû liszt), negyed gerezd zúzott fokhagymát keverek hozzá (el is maradhat), zabpelyhet szórok hozzá, két rottyanás után elzárom.
Ekkor virslit teszek hozzá két darabra vágva, jó ízt ad, a forró fõzelékben gyorsan át is fõ. Aki szereti + tejföl is jöhet még.

Krumplifõzelék

A kockára vágott krumplit annyi vízben amennyi ellepi felteszem fõzni, sózás, mellé dobok egy babérlevelet.
Amikor megfõtt, kiveszek pár szem krumplit, egy kis fõzõvízzel botmixerrel turmixolom, ezt hozzáöntöm a megfõtt krumplihoz, szintén tejfölben elkevert kevés liszttel behabarom (a turmixolt krumpli miatt tényleg kevés liszt kell).
Két rottyanás, elzár, +tejföl.

Spenót

Leveles fagyasztott spenótból fõzõm, a püré valahogy nem nyerte el a tetszésemet. Kétféle elkészítési módot variálok, tetszés szerint lehet választani:
  1. Besamelmártás az alap: kevés vajon megfuttatok lisztet, felöntöm tejjel, a kiengedett és elõre megpárolt spenótot belekeverem, só, negyed gerezd zúzott fokhagyma kerül még bele, megmutatom neki az õrölt borsot (éppen csak egy csipetnyit), kevés tejszínnel lehet selymesíteni.
  2. Vajon megpárolom a kiengedett spenótot, tejben áztatott, botmixerrel pépesített zsemlét teszek hozzá, ízesítés mint fent. Ez sem nagy kunszt, ellenben finom.

Folytats a blogon ... konyhanyelv.blogspot.com/2010/02/szop...

sponsored links

Keres?s