Szifon mizéria
sponsored links
Kábé két hónapja szert tettem egy klassz habszifonra. (A szüleimtõl elhozott, régi, ugyanis felmondta a szolgálatot...Amit ezúttal egy cseppet sem bántam:-).)
A napokban már a tejszínhabon kívül, izgalmasabb dolgok is készültek benne. Most kezdem el felfedezni a habszifon nyújtotta tengernyi lehetõséget. Egyelõre Ferran Adriá fogja a kezem, de hamarosan nekibátorodom és remélem saját ihletésû finomságokról számolhatok be (elöljáróban annyit: a sós habok izgatják nagyon a fantáziámat).
Addig is következzen a két édes espuma recept:
Hozzávalók négy fõ részére:
300 ml habtejszín
75 ml zsíros tej
1 nagyobb fahéj rudacska
1 citrom héja
1 narancs héja
75 g kristálycukor
3 tojássárgája
kellékek
fél literes habszifon
patron
Elkészítés:
A tejet a tejszínnel, a citrushéjakkal és a fahéjrúddal együtt felmelegítjük. Mielõtt elérné a forráspontját, lehúzzuk a tûzrõl és fél órán át állni hagyjuk.
30 perc elteltével hozzáadjuk a cukor felét és kb. 80 fokra felmelegítjük.
Egy tálban kikeverjük a maradék cukrot a tojássárgákkal és kisebb adagokban, folyamatosan keverve rászûrjük a tejes keveréket.
Az egészet visszaöntjük a lábasba és 15-20 perc alatt (állandó keverés mellett) addig fõzzük, míg besûrûsödik.
A krémet finom lyukú szûrõn keresztül a szifonba töltjük. Rátekerjük a tetejét, beleengedjük a patront, jól összerázzuk a szifont és a hûtõbe tesszük 6 órára.
A hûtési idõ letelte után kis tálkákba porciózzuk a habot, tetejüket meghintjük kevés kristálycukorral és karamellizáló pisztollyal ráégetjük a cukrot. (Konyhai gázpisztoly hiányában grillezéssel is karamellizálhatjuk a tetején a cukrot.)
Hozzávalók három fõ részére:
1 közepes mangó húsa (kb. 200 g)
1 dl szénsavmentes ásványvíz
2 zselatinlap
kellékek
habszifon (fél literes)
1 habpatron
Elkészítés:
A mangó húsát turmixban vagy botmixerrel pürésítjük, majd átpasszírozzuk egy finom lyukú szûrõn és hozzákeverjük az ásványvizet.
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
Közben a mangópüré negyedét kis lábasban felmelegítjük, lehúzzuk a tûzrõl és hozzáadjuk a zselatint. Kevergetve feloldjuk benne. A maradék mangót is belekeverjük a lábasba.
Tölcsérrel a szifonba töltjük az egészet, a szifon tetejét erõsen rátekerjük és belenyomjuk a patront.
Jól összerázzuk és hûtõbe tesszük másfél-két órára. (F. Adriá ugyan 30 percet ír, hogy annyi elég a hûtésre, nekem több idõ kellett hozzá, fél óra elteltével még túl híg volt a hab.)