Szezámos-mákos lepénykenyér

2008-08-17

sponsored links

Nagy híve vagyok a lepénykenyereknek, mivel finomak, változatosságot jelentenek a fehér kenyérhez képest, emellett jól variálhatók, és a sütõ bekapcsolása nélkül elkészülnek. Erre a szezámos-mákos változatra egy német blogon lettem figyelmes.

Hozzávalók 6 kenyérhez:

20 dkg finomliszt
1/2 tk. szárított élesztõ
1 dl langyos víz
csipet cukor
1 ek. olívaolaj
1 ek. szezámmag
1 ek. mák
1/2 tk. só

A langyos vízben elkevertem a szárított élesztõt, a cukrot és az olajat. Állni hagytam, míg fel nem habosodott. Ekkor a sóval, szezámmaggal és mákkal elkevert lisztet fokozatosan adagolva bele a robotgép dagasztókarjaival ruganyos tésztává gyúrtam. Beliszteztem a tésztagombóc tetejét és egy konyharuhával letakarva 1 órán át kelesztettem. Ezután 6 felé osztottam, golyókat formáztam belõle, majd nedves konyharuhával letakarva 10 percig pihentettem. Ezután vékonyra nyújtottam a tésztagolyókat, megkentem olajjal, majd 15 percig megint nyugiban hagytam õket.  Eztán serpenyõben mindkét oldalukat hólyagosra sütöttem. Az eredeti leírás szerint grillen is készíthetõ, de vigyázni kell, hogy ne száradjon ki, mert akkor kréker-jellegû lesz az eredmény.

Megjegyzés: az a gyanúm, hogy a két közbeiktatott extra kelesztés nélkül is hasonló eredményre jutnánk, legközelebb, azt hiszem, egyszerûsítem az ügymenetet.


Folytats a blogon ... orientexpress.freeblog.hu/archives/20...

sponsored links

Keres?s