Szezámmagos uborka hagyományosan és banánbalzsammal

2008-08-19

sponsored links

A halaromájú csirkéhez a LanZhou szentélyében több finomságot is ettünk még, többek között egy kínai uborkasalátát, amit bár képes lennék salátának nevezni, mégis inkább köret. Arrafelé annak eszik (illetve mindent együtt), így hát mi is, bár szerintem nem érdemes hosszan elmélázni a definíción. Egyszerûen finom, és kész!! Annyira, hogy azóta hetente többször el is kell készítenem, és attól tartok, hogy ennek is ugyanolyan megszállottja leszek, mint a nuoc cham szósznak. Nem csoda, az összetétele elég hasonló, persze mindenki a saját szája íze szerint ennél is változtathat az arányokon.

Szezámmaggal, sõt, szárazon pirított szezámmaggal még jobban bilincsbe veri ízlelõbimbóinkat, ha használhatom ezt a kifezejést:-)), bár a klasszikus, egyszerûbb elkészítési mód ezt nem tartalmazza. 

De ezzel még nincs vége kulináris megpróbáltatásainknak.
Nemrég hallottam Gabojszától egy igen érdekesnek tûnõ összeállítást. Szezámolaj, szójaszósz és banánbalzsam. Aki nem tudná, milyen fán terem a banánbalzsam, annak elmondom, hogy ez nem más, mint jóminõségû fehérborecet (pezsgõecet, vagy tiszta alkoholból készült ecet is lehet, újabban pedig balzsamecettel is vegyítik, de így egy egész más ízhatást érünk el), bizonyos hányadú gyümölcspürével dúsítva. Nos, elsõ hallásra bizarr egy kombináció, de Gabojsza értékítélete (amiben még sohasem csalatkoztam:-) azért kiváncsivá is tett. Ahogy tehettem, nyomultam a banánbalzsam felé, összekevertem és ámultam, hát valóban egy lehengerlõ szósz lett belõle! (Még egy kanálka limoncinot is hozzákevertem, biztos ami biztos, hát nem rontott rajta...) Már csak megfelelõ objektumot kellett hozzá találnom, és mivel még mindig kínai (thai?:) uborkasaláta-lázban égtem, ráöntöttem az épp elkészült uborkákra.

További fejlesztések is várhatóak:-))

Szezámmagos uborka

Szezámmagos uborka, hagyományosan

2 db kígyóuborka
2 tk szezámmag, esetleg pirítva
Az öntethez
1 tk szezámolaj
1 ek szójaszósz, sötét
4 ek rizsecet
1 tk só
1 ek (por)cukor

Az uborkát megmosom, hosszanti irányban elvágom és egy kiskanállal teljesen kimagozom. Egy papírtörlõvel le is itatom egy kicsit, mert fontos, hogy száraz legyen. A félszeletet hosszában elvágom és egyforma, 5 mm-nyi széles félholdakat vágok belõle. (Ez az egész bármennyire is fölöslegesnek tûnik, ne hagyjuk ki, különben az uborka masas víztartalmától felhígul a salátánk!)
Az öntet hozzávalóit alaposan elkeverem és bepácolom vele az uborkát. Fogyasztás elõtt legalább félórával készítsük el, mert az ízek egyre intenzívebbek lesznek és teljesen összeérnek. A szezámmagot érdemes szárazon megpirítani, sokkal jobb lesz úgy!
4 személyre  

Szezámmagos uborka, banánbalzsammal

2 db kígyóuborka
2 tk szezámmag, esetleg pirítva
Az öntethez (85 ml)
2 tk szezámolaj (esetleg pirított szezámolaj) 
2 ek szójaszósz, sötét 
2 ek banánbalzsam (fehérborecet banánpürével) 
1 ek limoncino (elhagyható, de igen jót tett neki) 
1 csipet só
1 csipet (por)cukor

Az eljárás ugyanaz, mint fent.


Folytats a blogon ... orientexpress.freeblog.hu/archives/20...

sponsored links

Keres?s