Szezámmagos, pácolt halfilé

2007-02-18

sponsored links

Szezámmagos, pácolt halfilé:


Elõször is elkészítjük a páclét, amihez összekeverjük a következõket:
0,5 dl szója szósz
0,5 dl olíva olaj
0,3 dl szezámmag olaj
1 kávéskanál erõspaprika szósz (chili)
3-4 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 evõkanál szezámmag

2 evõkanál apróra vágott friss gyömbér.


A keveréket beleöntjük egy közepes méretû olyasmi nylon zacskóba, amilyet a
mélyhûtõben való tároláshoz is használunk. Ebbe beletesszük a kb 5 cm széles szeletekbe
vágott halfilét /4 személyre kb. 60-80 dkg/ kb. 15-20 percre.
Ezután kevés olajon mindkét oldalát megpirítjuk (max. 1 perc oldalanként), majd 180 °C-os sütõben,  8-10 perc alatt készre sütjük. Ezalatt a maradék páclét abba a serpenyõbe öntjük amiben megpirítottuk a halat, állandó keverés mellett forráspontig hevítjük, majd további keverés mellett hozzáadunk kb. 5 dkg vajat és ízlés szerinti mennyiségû citromlével ízesítjük.
Tálaláskor egy-egy kanál szószt simítunk a halszeletekre, melyet párolt rizzsel vagy zöldséggel kínálunk.
Lazacból a legfinomabb!

Ha kevés az idõnk van ennek a receptnek két egyszerûbb - kevesebb idõt igénylõ - pác nélüli verziója : 1.  A felszeletelt halfilét sózzuk, borsozzuk, citromlével meglocsoljuk majd pár percig állni hagyjuk. Ezalatt elkeverünk 0,5-1 dl olívaolajat kb.1-2 púpozott evõkanál szezámmaggal és ebbe forgatjuk a halszeleteket közvetlenül sütés elõtt. A sütni teflon serpenyõben egy kanál olívaolajon sütjük, mindkét oldalon kb 4-5 percig.
2.   Megegyezik az elsõ verzióval annyi különbséggel, hogy a szezámmag-olaj keverékhez hozzáadunk 1-2 felvert tojást, 1/2-1 dl tejet, 5-10 dkg lisztet és forró olajban sütés elõtt ebbe forgatjuk a halszeleteket.



Folytats a blogon ... asztalpoetica.freeblog.hu/archives/20...

sponsored links

Keres?s