Szarvasgombafagylalt

2010-03-15

sponsored links



Provence, azon belül pedig Richerenches a szakértõk véleménye szerint a szarvasgomba fõvárosa. Történt ugyanis valamikor a 20. század elején, hogy a vidék szõlõit szinte teljesen kipusztította a filoxérafertõzés. Így a szõlõtöveket felváltották a tölgyfák, amivel tökéletes termõkörnyezet jött létre a a szarvasgomba számára. A helyi piacon november 15 és március 15 között szombatonként fontos esemény zajlik: kézi mérlegeken, szakértõ sugdolózás közepette zajlik a szarvasgomba-vásár. Ez a richerenches-i szarvasgombavásár a legnagyobb ilyen jellegû piac Franciaországban, itt értékesítik az ország szarvasgomba termelésének 15-25 százalékát. 
A "fekete aranyat" egy erõs pálca vagy csavarhúzó segítségével ássák ki, majd megtisztítják a rátapadt földtõl. 
Felkutatásában az állatok segítenek, mivel mélyen a földben bújik meg ez az értékes kincs. A legelterjedtebb vadász a disznó, ami azonban miután orrával kitúrja, hajlamos gyorsan el is majszolni a csemegét. Ennek elkerülése végett kezdik egyre többen a kutyákat alkalmazni. Ezen kívül van egy olyan légyfajta, amelyik ott rakja le a petéit, ahol a szarvasgomba optimális érettségi fokot ért el. Szerintem gyönyörû, hogy a természetre van szükségünk egy ilyen csoda megtalálásához. Az értéke ezért is tud megmaradni. 
A La Beaugraviére étterem a 7-es út mentén található, és eltökélet híve a szarvasgombának. Szinte nincs olyan fogás, amibe ne csempésznék bele ezt a finomságot, ezzel az átlagos ételeket ínyenc fogássá magasztalva. Guy Jullien vezeti immáron több, mint húsz éve, s visszatérõ vendégeinek kérésére állandó szereplõje az étlapjának a szarvasgombafagylalt. Aki arra jár, ki ne hagyja! Pikáns, egészen különleges desszert ez a fagyi, bátrak és szarvasgomba-rajongók feltétlenül próbálják ki.

Szarvasgombafagylalt:

4 dl tejszín, 4 dl tej, 6 tojássárgája, 1/2 rúd vanília, szarvasgomba, 20 dkg cukor

1. A tejet, tejszínt lábasba öntöm. Hozzáteszem a kikapargatott vaníliát, valamint 2-4 szeletetet a szarvasgombából. (Ízlés és gomba-minõség függõ a mennyiség!!!). Felmelegítem, s forás elõtt lehúzom a tûzrõl. Lehûtöm, majd a kívánt ízhatástól függõen 12-24 órára hûtõbe teszem (érdemes kóstolni, a túl erõs vagy éppen túl gyenge gombaíz agyoncsapja a végeredményt).

2. Másnap a tojássárgájákat a cukorral alaposan elkeverem. A tej-tejszín keveréket felmelegítem, s mielõtt felforrna leveszem a tûzrõl, majd óvatosan a cukros sárgájához keverem. Visszaöntöm a lábosba, majd kis lángon, keverget addig fõzöm (tilos forrnia!), míg besûrûsödik. Ekkor átszûröm egy tálba, s miután kihûlt, hûtõbe teszem éjszakára. Másnap mehet a fagyigépbe vagy a mélyhûtõbe (ez utóbbi esetben 1-2 óránként átmegyek rajta a botturmixal).



Folytats a blogon ... franciaulenni.blogspot.com/2010_03_01...

sponsored links

Keres?s