Steak fügemártással

2008-04-21

sponsored links

Hozzávalók: 4, 1- 1,2 cm vastag hátszínszelet

só, bors, olaj, fokhagyma

15 dg aszalt füge

3 dl fehérbor

5 dg vaj

curry, fahéj

Ha vadászatunk során sikerült beszereznünk az áhított szép darab húst, lássunk neki az elõkészületeknek. A hátszínszeleteket lehártyáztam, megmostam, szárazra töröltem. Durvára törött borssal bedörzsöltem, edénybe tettem, öntöttem rá annyi olajat, hogy teljesen ellepje, tettem mellé 4-5 gerezd zúzott foghagymát. 2 napig hûtõben pihentettem.

Sütés: A sütõt 250 fokra elõmelegítettem. Serpenyõben kevés olajat forrósítottam, beletettem a húst, sóztam, mindkét oldalát gyorsan pirosra sütöttem. Lényeg, hogy kéreg kerüljön a húsra ami megakadályozza a húsnedvek kiszivárgását. Ezután a húst tepsibe tettem és az elõmelegített sütõben további 4-5 percig sütöttem. Így a hús Medium, közepesen megsült lesz.

Fügemártás: 15 dg aszalt fügét elõzõ este fehérborba áztattam. A fügét forraló edénybe téve, öntöttem hozzá 2 dl bort, csipetnyi curryt, fahéjat és beforraltam, a tûzrõl levéve 5 dg vajjal sûrítettem. A mártáshoz, Tokaji muskotályt használtam, az olcsóbbikból.

Krumplipürét, rizst, vagy más semleges köretet ajánlok hozzá.

Italajánlat

Göncöl 3 Puttonyos Aszú 2000 Tokaj. A Bortársaság saját márkás bora az Oremus pincészet által szüretelt és feldolgozott szõlõbõl. Fiatalos, diszkrét illatú, simulékony aszúbor. Harmóniájában kajszibarackra és szárított gyümölcsökre emlékeztetõ jegyek dominálnak.




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Folytats a blogon ... delicious.freeblog.hu/archives/2008/0...

sponsored links

Keres?s