Sertéspörkölt lapockából

2009-08-10

sponsored links

A pörkölt egy igen egyszerûen elkészíthetõ és ízletes étel, ezért is esett elsõ választásom ezen ételcsalád egyikének elkészítésére. Eleinte még marhapörköltre gondoltam, de igen drága manapság a marhahús (2000 Ft/kg körül mozog). A sertéshús volt még a legkedvezõbb, azon belül is a sertéslapocka: 1200 Ft/kg a Spárban. Vettem hát fél kg sertéslapockát. Kell még hozzá két fej vöröshagyma, fél evõkanál csemege törtpaprika (paprikapor, ha úgy tetszik), pirosarany (ha erõsen szereted, akkor erõs pirosarany), fél evõkanál zsír, vagy olaj, némi só, két nagyobb paradicsom és ennyi... Ha nem akarunk a nokedlivel bajlódni - márpedig elsõre ne akarjunk -, vegyünk hozzá mondjuk szarvacsaktésztát (a spáros 195 Ft és csak a harmadát kell felhasználnunk).

 

Elõször is készítsük elõ a terepet! Pucoljuk meg, majd vágjuk fel kicsi kockákra a hagymát. Hámozzuk meg a paradicsomot (elõtte érdemes áztatni egy-két percet forró vízben, így könnyebben lejön a bõre) és vágjuk fel 2-3 cm-es darabokra. A húsból vagdossuk ki az inakat és vágjuk le a nagyobb zsírdarabokat is róla, majd ízlés szerint vágjuk fel kockákra. Az én ízlésem a nagyjából 1x1x1cm-es kockákat szereti. Ez nekem nagyjából fél órámba telt, de ezzel meg is vagyunk az elõkészületekkel. És még valami! A húst se a felaprítás elõtt, se utána ne felejtsük el alaposan átmosni!
Ezek után fogjunk egy nagyjából 2l-es edényt, tegyünk bele fél evõkanál zsírt, gyújtsunk alá és várjuk meg, amíg a zsír elolvad. Ezután szórjuk bele a zsírba a hagymát és süssük üvegesre (a hagyma - bármilyen meglepõ is - átlátszóvá válik és így néz majd ki: üveges hagyma; de Te próbáld majd meg nem odaégetni!). Miután ezzel megvagyunk, vegyük le a tûzrõl a lábost majd tegyünk a hagymához fél evõkanál törtpaprikát, nagyjából harmad-fél tubusnyi pirosaranyat (a kicsibõl), öntsünk hozzá egy pohár hideg vizet és tegyük vissza a tûzre (azért fontos levennünk a tûzrõl, mert ha megég a paprika, annak igen keserû lesz az íze). Már meg is vagyunk a pörköltalappal. Nem mondom, hogy nagyon szép, de legalább finom (lesz).
Miután visszatettük már a lábost és elkevertük a dolgokat, tegyük bele a húst (lehetõleg ne öntsük, hanem kézzel markoljuk ki a tálból, hogy minnél kevesebb húslé kerüljön a fazékba) és szórjuk hozzá a meghámozott és darabokra szelt paradicsomot is. Senkit se tévesszen meg a háttérben lévõ felszeletelt répahalom, azt most nem tesszük bele a pörköltbe, abból majd levest készítünk, de az már egy másik történet lesz...
Szóval miután beletettük a húst és a paradicsomot, keverjük el, tegyük rá a födõt a fazékra és közepes lángon hagyjuk egy ideig fõni. Nagyjából fél óra szükséges ahhoz, hogy ne csak a paprikás víz ízt érezzünk, amikor megkóstoljuk a szaftot. Ilyenkor elkezdhetjük ízesíteni akár sóval, akár paprikával, ki hogy szereti. Ha jó úgy, ahogy van (mert ez is könnyen elõfordulhat, ugyanis a pirosarany elég sós), ne kontárkodjunk bele. Hagyjuk, hogy had fõjön szépen meg a hús. Ez kb. egy-másfél óra. Kiveszünk egy darab húst és megesszük. Ha finom és nem rágós, kész is vagyunk a pörkölttel.

Ezek után már csak a tésztát kell megfõzni.
Tegyünk egy fazékba vizet, egy fél evõkanálnyi olajat, némi sót (mondjuk 3 csipetnyit - a csipet, mint mértékegység azt jelenti, hogy hüvejt és mutatóujjunkkal belemerülünk a sóba és azt beleszórjuk a vízbe) és forraljuk fel (ha meleg vizet teszünk, az hamarabb felforr). Energiatakarékosabb és gyorsabban is elérhetõ a forrás, ha fedõt teszünk az edényre.
Ott tartunk, hogy forr a víz... öntsük bele a csigatésztánk harmad részét és hagyjuk az újra forrásba jövõ vízben nagyjából 10 percig. Kóstoljuk meg, hogy megfõtt -e a tészta (nem kemény). Ha megvagyunk, óvatosan - lehetõleg csap alatt - öntsük a tésztás vizet egy szûrõbe, majd a tésztát öblítsük át hideg vízzel.

Meg is volnánk

 Sok sikert mindenkinek! Az enyém annak ellenére, hogy elég csípõsre sikerült nagyon finom lett.

0,5 kg sertéslapocka600 Ft 
2 fej vöröshagyma70 Ft 
2 paradicsom60 Ft 
0,5 evõkanál étkezési sertészsír8 Ft 
0,5 evõkanál törtpaprika30 Ft 
0,5 tubus pirosarany 100 Ft 
 ~20 dkg spar szarvacska tészta80 Ft 
   
 Összesen948 Ft 

 

Igaz, hogy 948 Ft, de én pl. háromszor is ettem belõle, szóval egy étkezés így nagyjából 350 Ft-ba jön ki.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... albiszakacs.blog.hu/2009/08/10/sertes...

sponsored links

Keres?s