Saslik úgy, ahogy kell

2008-07-03

sponsored links

A jó saslik titka a füstölt kolbász és a füstölt csemege szalonna?.

?ettõl lesz a tiéd más, mint a többi!

Hozzávalók

Sasliknyárs ? ez kapható minden szuper- és hipermarketben, én a fából készültet javaslom, mert az használat után kidobható, nem kell mosogatni; de sima hurkapálca is jó, amit félbe, háromba törünk, és kihegyezzük a végét.

1-2 kaliforniai paprika ? ha lehet egy piros és egy sárga, így dekoratívabb nyársat kapunk, ha marad, díszítésnek használhatjuk vagy a salátába beledobhatjuk.

1 közepes cukkini

2-3 fej vöröshagyma

Füstölt kenyér- vagy csemegeszalonna

1 pár Gyulai kolbász, de igazából bármilyen füstölt, paraszt, lángolt kolbász jó hozzá

50-60 dkg hús ? ami lehet: filézett csirkecomb vagy csirkemell, sertés szûzpecsenye, bárány, borjú, de vegyesen, többféle húst is húzhatunk a nyársra.

Étolaj a pácoláshoz és a sütéshez

Fûszerek

 

A hús fûszerezése és pácolása

A húst elõzõ nap vagy néhány órával sütés elõtt 2-3 centis kockákra vágjuk és bepácoljuk.

A fûszerezés kétféleképpen:

Ínyenceknek: A húst enyhén megsózzuk, kevés zöld-, fekete- és rózsaborsot törünk rá, (Kotányinak van ilyen keverékben is), friss vagy szárított kakukkfûvel, rozmaringgal fûszerezzük, és végül kevés piros arannyal és mustárral ízesítjük. Két gerezd fokhagymát fokhagymanyomón áttörünk ezt is  húsra tesszük, és pár evõkanál étolajjal össszeforgatjuk, majd minimum néhány órára a hûtõbe tesszük.

Lelkeseknek: Görög és/vagy magyaros fûszerkeverékkel bedörzsöljük a húst, ha úgy érezzük még egy pici sót is tehetünk bele. Kevés olajjal összeforgatjuk és mehet pár órára pácolódni a hûtõbe.

Elõkészítés, sütés

Kaliforniai paprikát és a cukkinit is felkockázzuk kb. akkorára, mint a húst. A vöröshagymát elõször félbe, majd negyedekre (nem cikkekre!) vágjuk, így megfelelõ méretû kockákat kapunk, amelyeket a hagyma rétegei mentén el is választhatunk, ha úgy adja ki a nyárs. A szalonnából szintén 2×2 cm-es szeleteket vágunk, a kolbászt felkarikázzuk.

Ezután a felkockázott zöldségeket, húst, szalonnát, kolbászt kedvünk szerint váltogatva nyársra húzzuk. Majd bõ olajban közepes lángon elkezdjük sütni. Na ekkor jönnek az illatok, amik úgy felhergelik az ízlelõbimbókat, hogy gyõzzük kivárni, míg asztalhoz ülünk. Érdemes egy jó nagy teflonserpenyõben sütni, mert abba három saslik biztosan belefér. Nem szabad túl gyorsan sütni, és közben néhányszor meg kell forgatni, mivel mindennek jól át kell sülnie. 8-10 perc szerintem szükséges egy sütéshez, a hústól függõen.

Tippek

És persze variálhatunk is, hogy valamelyik hozzávalóból többet szeretnénk vagy kevesebbet stb. Én zöldségnyársat is szoktam készíteni, de azokat mindig csak a végén sütöm meg, amikor már az olaj fûszeressé válik az elõzõleg sütött húsos saslikoktól.

 

Grillen is elkészíthetõ, ez esetben a szalonnától meg kell válnunk, mert, ahogy csöpög a zsírja a faszénre, folyton lángra kap, ja és ilyenkor grillkolbászt használunk, füstölt helyett.

 

Tûzhetünk még a nyársra gombát, kígyóuborkát (az is finom ám sülve!), burgonyakockát, dundifejû újhagymát, virslit stb.

 

Tálalási javaslat:

Görög salátával, friss salátával, tzatzikivel, sült burgonyával tálalhatjuk.

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... konyhakilatassal.blog.hu/2008/07/03/s...

sponsored links

Keres?s