Saláta leves és rétes:)
sponsored links
Szerencsésen megúsztam a fényképezõ gépem kálváriáját ma úgy tünik (persze attól függ honnan nézed). Azért az klasszikus eset hogy felfuvarozom a gépet Bp-re, beszenvedem magam a belvárosi szervizbe, ahol elmondom a panaszom majd az Úriember elemet cserél, bekapcsol és fényképez...Vagy 15-öt. Én meg nézek és esküdözöm hogy tök újak az elemek. Szóval a diagnózis az újonan vásárolt elemek silány minõsége, és az én gépem kifogástalan müködése lett. No azért amellett hogy ciki volt kicsit, örültem hogy nem a gépnek van baja. Aztán rögtön fel is húztam magam azon hogy a vásárolt doboz elembõl 1 konkrétan használhatatlan, nincs töltése. Namármost tehetsz e bármi mást azon túl hogy tajtékzol? Elmondom, nem. A dobozt feltépted, bizonyitsd be hogy nem te vágtad tönkre. Mégis hol térül meg nekem a feláldozott fél napom, és az utazásom költsége azért mert lehet hogy az elemek fél éve ültek az üzlet polcain és már maguktól kb fabadkát nem érnek...? Bánatomban aztán vásároltam egy jót a kicsilánynak és magamnak is. Persze még néhány ilyen és lassan már nem tudom becsukni a gyermekem szekrényének ajtaját igy szivem szerint még ezt is az elempiac ellátóinak számlájára irnám, a fentiekkel együtt. Mielõtt azt mondanád forduljak a fogyasztóvédelemhez, elmondom hogy talán múlt Karácsonykor húztam fel magam egy hasonló sztorin, irtam is nekik a honlapjukon keresztül. Éppen annyi választ kaptam az ügyben amennyit Te... Szép... De legalább tuti cuccai lettek a kicsilánynak... Azért még gondolkodom hogy irok az elemes cégnek is...
És mivel újra bekapcsol a masina, vannak képeim is. A saláta levest az Úr hozta a házasságba, kb 150 forintos étel és mi nagyon szeretjük. Ez a hétvégén készült rétes kiséretében és nekünk nagyon kedvünkre volt. A rétesbõl forrón benyomtunk másfél rudat. Tessék, papolok itt a mennyiségekkrõl ugye...
Kevéssé fotogén Saláta leves (Update 1)
1 fej saláta
4 tojás
4 gerezd fokhagyma
leveskocka
2dl tej
1 kis pohár tejföl fele
1-2 ek 10%-os ecet
A salátát nagyon alaposan megmosom majd csikokra vágom. Pici olajon megfuttatom, majd felengedem kb 2 liter vizzel. Beledobom a leveskockát, picit sózom és borsozom és belenyomom a fohagymát. Forrás után fõzõm kb 10-15 percet, mig a sóskához hasonló állagúra nem fõnek a levelek. Közben 4 tojásból rántottát készitek (ez lesz a levesbetét) illetve a tejföllel és 2ek U1 liszttel habarást készitek. Amikor összeestek a levelek felöntöm a tejjel, felforralom majd hozzáöntöm a habarást is. Újra forralom majd lezárom. Kóstolom és ha szükséges utána sózok, majd besavanyitom ecettel. Nagyon finom könnyü savanykás leves, még az ilyen meleg napokban is szivesen esszük.
Cseresznyés-bodzás és Rebarbarás-Túrós rétes
Mondhatnám hogy a kényszer szülte õket... A réteslapoknak már lejárt a szavatossága, a cseresznye 5 napja érett a hütõben, a rebarbara még a hetekkel ezelõtti beszerzésbõl maradt, szóval a hütõ üritése gyanánt...
A rétes készitését nem irom le részletesen (bocs már beálltak az újjaim) de megtalálható itt annyi különbséggel hogy a lapkat olvasztott margarinnal kentem meg.
A töltelékek a következõképpen álltak össze:
Cseresznyés-bodzás
Kb másfél kg cseresznye
3 bodzavirág tányér
édesitõszer
4ek zabkorpa
Cseresznye leve kinyom, bodzavirág velevág. Édesit, zabkorpával összekever, zabkorpával megszórt tésztára önt, felteker.
Rebarbarás-túrós
másfél szál rebarbara
fél kg zsirszegény túró
2 tojás
2 ek zabkorpa
1tk vanilia aroma
édesitõszer
A rebarbarát darabol, megpárol. Túrót tojással, édesitõvel, vanilia aromával összetör, rebarbara belekever, zabkorpa hozzáad. Tésztára önt, felteker.
Remélem érthetõ lett. Ha kérdésed van kommentben válaszolok szivesen, bocs de baromira elfáradtam.