Sajtos puffancs

2010-03-20

sponsored links



Kingától érkezett egy olyan kérés, hogy segítsek neki egy francia vacsora elõtti vagy utáni borozgatáshoz valami könnyû, finom rágcsálnivalót kitalálni. Nekem rögtön ez a sajtos puffancs jutott eszembe, ugyanis ennél finomabb és ideálisabb borkorcsolya kevés van (szerintem). Hihetetlenül könnyû, lágy, olvadó Gruyére sajtos tészta belül, kívül pedig vékony roppanós réteggel találkozunk. Elkészíteni sem egy nagy mûvelet a látszattal ellentétbe, 20 perc sütéssel együtt kb. fél órát vesz igénybe.
Nem mellesleg a lassan kétéves Töpörtyûm egyik kedvenc eledele, úgyhogy nálunk viszonylag gyakran készül.

Puffancs:

5 dkg vaj, 145 ml víz, 6 dkg liszt, 2 tojás, 5 dkg Gruyére sajt, só

1. A vizet a vajjal együtt egy lábosba teszem,majd lassan melegítve egybe olvasztom. Nagy lángon tovább melegítem, majd a lisztet és a sót belerakom. Alaposan elkeverem, míg el nem válik az edény falától a tészta.

2. Ekkor a tojásokat egyenként hozzákeverem, figyelve, hogy maradjon egynemû a tészta. Végül mehet bele a reszeltsajt.

3. Egy sütõpapírral bélelt tepsibe kiskanállal kupacokat halmozok, majd 200 fokon elõmelegített sütõben kb. 20 perc alatt pufi aranyszínû labdákká sütöm. Forrón tálalom a bor mellé.

Folytats a blogon ... franciaulenni.blogspot.com/2010_03_01...

sponsored links

Keres?s