Sajtkrémes-sonkás tészta több variációban. Luxusostól a maradékból készültig

2009-12-29

sponsored links

Na ez az az étel, ami mindig telitalálat, finom, laktató és akármelyik verzióját készítjük el sikere lesz.
Én most kétféleképp vázolom és az extrák részben, alul kiegészítem.
Az adagok átlagos étvágyú 2 fõre vonatkoznak.
Vigyázat, rendkívül laktató:)

"Luxus" verzió:
- 20 dkg szeletelt sonka
- 10-20 dkg füstölt tarja szeletelve
- 2 tömb camping sajt (ömlesztett, sima)
- kb 1 dl fõzõtejszín
- egy nagyobb késhegynyi fekete bors
- egy nagyobb késhegyni fehérbors
- minimális vagy semennyi só (elég sós a sajt és a sonka, így mielõtt sóznál nézd meg, mert tényleg õrült sós lesz)
- tészta
- aki gondolja, az tehet a sonkához a sajt elõtt apróra kockázott kaliforniai piros paprikát. Nagyon finom ízt ad az ételnek és a vizuális hatása is tökéletes. max egyet tegyünk bele. Ha lesz kép róla, teszek fel, nagyon guszta.

Elkészítés:
Kevés vajon vagy kacsazsíron a felkockázott sonkát és füstölt tarját sokszor kevergetve megpirítjuk kb 10-15 percig, rányomjuk a két tömb sajtot, beletesszük a két fajta borsot, ha szükségesnek érezzük a sót. Jól összekeverjük és max 5 percig összefõzzük a sonkát a sajttal. A legvégén hozzáadjuk a tejszínt és még egy picit így is összekevergetjük a tûzön.
Aki a kaliforniai paprikát is szeretné beletenni, az a vajon pároja meg a paprikát a sonkával együtt és úgy mehet rá a sajt, a fûszerek és a tejszín. Ha legközelebb így csinálom, teszek fel fotót, mert eszméletlen jól néz ki és finomabb is. Aki szereti borsosabban, az még tehet bele. A fehérbors elengedhetetlen kelléke.
Tésztát kifõzzük és összekeverjük a sajtkrémes-sonkás szószt.

Sima verzió vagy maradékból készült pár perces variáns:
- maradék felvágott vegyesen vagy 20-30 dkg sonka vagy párizsi.
- 1-2 tömb ömlesztett sima sajt (lapka sajt, maradék sajtok összereszelve)
-  fehér bors
- só szükség esetén
- ha van egy kis fehér bor az üveg alján, rálöttyinthetjük,
- ha van gomba, akkor a sonkával vagy felvágottakkal együtt megfuttatjuk mielõtt a sajtot rátesszük. (levét fõzzük el)



Extra:
ha gondoljuk, tehetünk bele gombát is, ezt mindenképp még a legelején egy nagy lyukú reszelõn lereszelve vagy vékonyra szelve a zsíron (vajon) futtassuk meg addig, míg a leve el nem fogy, utána jön a sonka (a paprikával, ha azt is teszünk bele). Így sokkal kiadósabb és laktatóbb.

Folytats a blogon ... kulinaris.blogspot.com/2009/12/sajtkr...

sponsored links

Keres?s