Sacher

2009-08-15

sponsored links

Esküvõi vendégségbe voltunk hivatalosak, ahova illett vinni valami süteményt. Az évszakhoz valami könnyed gyümölcsös-krémes illett volna, de a szállíthatóságot és a hûtési lehetõség hiányát mérlegelve inkább az alábbi megoldást választottam. Most használtam elõször ilyen cukorgyöngyöt, de majd beletört a fogunk, a látványon kívül nem sok mindenre való. Biztos nem ez az autentikus recept, de kit érdekel? Nekem még mindig bevált.

 

 

Hozzávalók:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg cukor
  • 5 tojás
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg étkezési keményítõ
  • 1 tk sütõpor
  • 5 dkg darált mandula (helyette mogyorót használtam)
  • sok-sok házi baracklekvár (recept szerint kb. 20 dkg)
  • csokoládé a torta bevonásához

Elkészítés:

  1. A sütõt elõmelegítettem 180 C-ra (légkeveréses 160 C). A teflon tortaforma alját kibéleltem sütõpapírral, de az oldalát nem kentem ki.
  2. A vajat és az étcsokoládét felolvasztottam.
  3. A tojásokat kettéválasztottam, a fehérjét csipet sóval felvertem, a sárgáját a cukorral világossárgára kevertem. Hozzászitáltam a többi szárazanyagot és beleforgattam a tojáshabot.
  4. A sütõ alsó harmadában 45 percig sütöttem, tûpróbával ellenõriztem, hogy megsült-e.
  5. Hagytam bõ fél órát hûlni, ez alatt simára turmixoltam és felmelegítettem a lekvárt.
  6. A tortát kettévágtam, megtöltöttem a lekvár felével, majd a maradékkal kívül is bekentem.
  7. Végül csokoládéval vontam be, és amikor már kezdett szilárdulni, megszórtam a gyöngyökkel, de legközelebb, ha valami ünnepre készül, inkább szeletelt mandulát pötyögtetek rá.

Forrás: Édességek. Nova szakácskönyvek. Officina Nova, Budapest, 1990., 108. old.


Folytats a blogon ... juc.freeblog.hu/archives/2009/08/15/S...

sponsored links

Keres?s