Répatorta kettõ
sponsored links
Volt már egy répatorta recept, de most találtam egy sokkal de sokkal finomabbat! Azért is finomabb, mert például egyáltalán nem marad szalonnás a tészta (míg a másik szinte mindig az maradt, akármennyit trükköztem a sütési idõvel és hõfokkal, a szódabikarbónával és a tészta lágyságával). Meg sokkal egészségesebb is, hiszen teljes kiõrlésû lisztbõl van. Sajnos egy picit drágább is, úgyogy ha nincs annyi pénzünk, próbáljuk a drágább hozzávalókat hasoló, ám olcsóbb hozzávalókkal helyettesíteni.
Hozzávalók a répatésztához:
- 20 dkg tisztított, reszelt répa
- 10 dkg pekándió (rendes dióval helyettesíthetõ)
- 15 dkg barnacukor (finomított fehér cukorral helyettesíthetõ, de nem ajánlott)
- 2 tojás
- 1 dl olivaolaj (napraforgó olajjal helyettesíthetõ, más ize lesz, de úgy is jó)
- 20 dkg teljes kiõrlésû liszt (sima liszttel helyettesíthetõ, de inkább ne)
- 1 narancs reszelt héja
- 5 dkg kókuszreszelék (el is hagyható akár)
- ízlés szerint mazsola (elhagyható)
- fûszerek (fahéj, gyömbér, szerecsendió)
- szódabikarbóna
Összekeverjük a nedves és a száraz részeket, majd elegyítjük a kettõt. Nincs szükség elektromos habverõre, így spórolhatunk az árammal. Az eredeti recept szerintk két részletben kell megsütni, mármint két külön tepsiben, én egyben csináltam, aztán szétvágtam. Kiváló lett így is, és még a gázzal is spóroltam. Meg a vízzel is, mert kevedebbet kellett mosogatni.
Hozzávalók a krémhez:
- 25 dkg mascarpone sajt (rikottával vagy túróval helyettesíthetõ, és rikottával csináltam)
- 20 dkg "fromage frais" (megfigyeléseim szerint e hangzatos név a kefírt takarja, de lehet natúr joghurtot is használni, vagy akár felvert tejszínt, különösen ha túrót teszünk a mascarpone helyett, hiszen így a savakányabb túrót egy, a kefírnél kevésbé savanykás tejszínnel házasítva, megközelítõleg azonos savanykásságot kapunk. elméltem szerint.)
- egy kávéskanál õrölt fahéj
- egy evõkanál cukor (ha túrót használunk, akkor lehet, hogy több cukor kell, mert az savanykásabb a rikottánál és a mascarponenél)
Ezeket összekeverjük, bekenjük vele középen, aztán kívülrõl. Díszítésként szórhatunk rá fahéjat vagy kirakhatjuk diókkal. Nagyon fincsi, és alig édes.
Az eredeti receptet Delia szakácskönyvében olvastam, néhány dolgot módosítottam rajta (õ több cukorral, több olajjal - és sima napraforgóval, nem olivával, de higgyetek nekem, az oliva remekül illik bele -, több dióval csinálja).
(teszek képet is, ha lesz alkalmam)