Rántott máj + tejfölös, majonézes krumpli
sponsored links
Sokan nem szeretik a belsõségeket. Semmilyen belsõséget. Õk most ne olvassanak tovább, mert rántott máj következik, mégpedig sertésmájból.
Egyszerû, mint az egyszeregy. Egyszerûen rántott máj!
Hozzávalók:
(2 személyre)
- 40 dkg sertésmáj
- 1 tojás
- zsemlemorzsa
- olaj
- 1/2 kg krumpli
- 1 kis doboz tejföl
- majonéz
- só
- bors
opciós fûszer: õrölt rozmaring
Elkészítési idõ: 40 perc
A krumplit hámozzuk meg és vágjuk nagyobb cikkekre, vagy kocka darabokra. Nem tört krumpli lesz belõle, éppen ezért fontos, hogy kicsivel vastagabbra darabokra vágjuk fel, nehogy teljesen szétfõzzük!
Mossuk meg alaposan, majd egy nagyobb fazékban tegyük fel fõni (sózzuk!).
A májat készítsük elõ: mossuk meg alaposan, vágjuk le róla a nemkívánatos részeket (ha van rajta), és ha a boltban nem szeleteltettük fel, akkor vágjuk nagyobb szeletekre!
Egy tányérban üssünk fel egy nagyobb tojást, verjük fel. Picit sózzuk meg! Egy másik tányérba tegyünk zsemlemorzsát.
A szeletelt májakat NE sózzuk! Attól megkeményedik sütés közben: vagyis keményebb lesz. Ehelyett használjunk õrölt rozmaringot. A máj mindkét oldalát jól dörzsöljünk be vele.
Ha sótlan lesz, inkább utána súzzuk, semmint olyan legyen mint a cipõtalp!
Egy serpenyõben, közepes lángon forrósítsuk fel az olajat.
Nehogy maradjon a serpenyõ alján víz (ha elöblítettük elõtte), mert a a forró olaj pukkadozni fog és ránk fog fröccsenni: a forró olajos égési sebnél pedig nincs rosszabb!
Máj bele a tojásba (mindenhol érje), aztán bele a szemlemorzsába (mindenhol érje), majd bele a forró olajba.
Mindkét oldalát süssük aranybarnára!
A köret: a krumplit ne fõzzük túl puhára.Fõzés közben egy kés végével ellenõrizzük az állagát. Ha kész, szûrjük le és tegyük vissza a fazékba. Egy kisebb tálban keverjünk el egy kis doboz tejfölt és három evõkanál majonézt, picit borsozzuk is.
Az egészet öntsük a krumpli nyakába, és keverjük össze.
Ez a köret átmenet valahol a majonézes krumplisaláta és a krumplipüré között - bátran ajánlom kipróbálásra!
Egy nem túlcicomázott ebéd, egy nem túlcicomázott napra.
Pont jó!
***
A karácsonyi menü holnap itt: www.aleksander.hu