Rotolo, J. O.-módra
sponsored links
Már régóta szemeztem ezzel a tésztatekerccsel Jamie Oliver egyik könyvében. Most, a sütõtökszezon kellõs közepén végre elkészítettem.
Elképesztõen finom. Érdemes nekiállni, a procedúra bonyolultabbnak hangzik, mint amilyen valójában.
Hozzávalók négy fõ részére:
2 adag friss tészta (330 g liszt, 4 tojás, 2 csipet só)
800 g spenót
2 gerezd fokhagyma
1 tk oregánó
5 dkg vaj
só frissen õrölt bors
1/2 kg sütõtök
1 tk köménymag
1/2 kk só
1/2 kk frissen õrölt bors
1 kisebb szárított piros chili
200 g ricotta
olívaolaj
tálaláshoz
zsályalevelek
parmezán sajt
Elkészítés:
A spenótot megmossuk, szárait lecsippentjük. 3-4 evõkanálnyi olívaolajat felhevítünk egy mély edényben, beledobjuk az apróra vágott fokhagymát, az oregánót, párat kavarunk rajta és hozzáadjuk a spenótleveleket. A spenót levet fog ereszteni. Idõnként megkeverve addig pároljuk, míg minden lé elfõ róla. Közben a vajkockákat is hozzákeverjük. A végén sóval és borssal ízesítjük. Hûlni hagyjuk.
A sütõtököt meghámozzuk, a magjait eltávolítjuk, és körülbelül egyenlõ darabokra vágjuk. Tiszta nejlonzacskóba tesszük a sütõtökdarabokat, rálocsolunk 2-3 evõkanálnyi olívaolajat és alufóliával bélelt tepsire terítjük. A köménymagot a chilivel mozsárban porítjuk, összekeverjük a sóval és borssal. A fûszerkeverékkel meghintjük a sütõtököket és 220 fokra elõmelegített sütõben puhára sütjük. Hûlni hagyjuk.
A tésztát lisztezett felületen konyharuha nagyságúra, 2 mm vékonyra nyújtjuk. Tiszta konyharuhára helyezzük.
A hozzánk közelebb esõ felére, hosszanti irányban egy pár centis sávban rátesszük a puha sütõköt.
A maradék részre egyenletesen szétosztjuk a spenótot, a tészta távolabbi felén egy 5 centis sávot üresen hagyva. (Ezt a részt kicsit vizezzük is be, hogy feltekeréskor könnyebben "záródjon" a rotolo.)
A spenótra rámorzsoljuk a ricottát.
A konyharuha segítségével elkezdjük magunk felõl feltekerni a tésztát. A rotolot teljesen begöngyöljük a konyharuhába, végeit madzaggal lekötjük.
Elõvesszük a legnagyobb lábasunkat (én a lekvárfõzõ rézüstömet használtam, mert ebben fért el legkényelmesebben a tésztatekercs), vizet forralunk benne és beleengedjük a konyharuhába csomagolt rotolot.
Lassú tûzön, épphogy gyönygyözõ vízben 25 percig fõzzük.
Kiemeljük a vízbõl, a tekercset óvatosan kiszabadítjuk a konyharuhából és 1,5-2 centi vastag szeletekre vágjuk.
Felforrósított serpenyõben kevés olívaolajon ropogósra sütünk néhány zsályalevelet. Ezekkel és durvára reszelt parmezán sajttal meghintve azonnal tálaljuk.