Rotolo, J. O.-módra

2008-11-24

sponsored links

Már régóta szemeztem ezzel a tésztatekerccsel Jamie Oliver egyik könyvében. Most, a sütõtökszezon kellõs közepén végre elkészítettem.
Elképesztõen finom. Érdemes nekiállni, a procedúra bonyolultabbnak hangzik, mint amilyen valójában.

Hozzávalók négy fõ részére:

2 adag friss tészta (330 g liszt, 4 tojás, 2 csipet só)
800 g spenót
2 gerezd fokhagyma
1 tk oregánó
5 dkg vaj
só frissen õrölt bors
1/2 kg sütõtök
1 tk köménymag
1/2 kk só
1/2 kk frissen õrölt bors
1 kisebb szárított piros chili
200 g ricotta
olívaolaj
tálaláshoz
zsályalevelek
parmezán sajt

Elkészítés:

A spenótot megmossuk, szárait lecsippentjük. 3-4 evõkanálnyi olívaolajat felhevítünk egy mély edényben, beledobjuk az apróra vágott fokhagymát, az oregánót, párat kavarunk rajta és hozzáadjuk a spenótleveleket. A spenót levet fog ereszteni. Idõnként megkeverve addig pároljuk, míg minden lé elfõ róla. Közben a vajkockákat is hozzákeverjük. A végén sóval és borssal ízesítjük. Hûlni hagyjuk.

A sütõtököt meghámozzuk, a magjait eltávolítjuk, és körülbelül egyenlõ darabokra vágjuk. Tiszta nejlonzacskóba tesszük a sütõtökdarabokat, rálocsolunk 2-3 evõkanálnyi olívaolajat és alufóliával bélelt tepsire terítjük. A köménymagot a chilivel mozsárban porítjuk, összekeverjük a sóval és borssal. A fûszerkeverékkel meghintjük a sütõtököket és 220 fokra elõmelegített sütõben puhára sütjük. Hûlni hagyjuk.

A tésztát lisztezett felületen konyharuha nagyságúra, 2 mm vékonyra nyújtjuk. Tiszta konyharuhára helyezzük.

A hozzánk közelebb esõ felére, hosszanti irányban egy pár centis sávban rátesszük a puha sütõköt.

A maradék részre egyenletesen szétosztjuk a spenótot, a tészta távolabbi felén egy 5 centis sávot üresen hagyva. (Ezt a részt kicsit vizezzük is be, hogy feltekeréskor könnyebben "záródjon" a rotolo.)

A spenótra rámorzsoljuk a ricottát.

A konyharuha segítségével elkezdjük magunk felõl feltekerni a tésztát. A rotolot teljesen begöngyöljük a konyharuhába, végeit madzaggal lekötjük.

Elõvesszük a legnagyobb lábasunkat (én a lekvárfõzõ rézüstömet használtam, mert ebben fért el legkényelmesebben a tésztatekercs), vizet forralunk benne és beleengedjük a konyharuhába csomagolt rotolot.

Lassú tûzön, épphogy gyönygyözõ vízben 25 percig fõzzük.

Kiemeljük a vízbõl, a tekercset óvatosan kiszabadítjuk a konyharuhából és 1,5-2 centi vastag szeletekre vágjuk.

Felforrósított serpenyõben kevés olívaolajon ropogósra sütünk néhány zsályalevelet. Ezekkel és durvára reszelt parmezán sajttal meghintve azonnal tálaljuk.



 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... nosalty.blog.hu/2008/11/24/rotolo_j_o...

sponsored links

Keres?s