Rizottó a tenger gyümölcseivel

2009-09-01

sponsored links

Még mindig nyár, és még mindig tenger... Noha már kénytelen voltam felvenni a munka fonalát, azért még egy kissé elidõznék a nyári menü darabjain. Túl azon, hogy mindenféle rizottó nagy barátja vagyok, a tenger gyümölcseivel megrakottat annyira szeretem, hogy még egy himbálódzó vitorlás 40 fokos konyhájában való fõzés sem tûnt túl nagy árnak érte, illetve tulajdonképpen nagy élvezetet okozott az elkészítése, fõleg annak tudatában, hogy utána csobbanhat az ember egyet. Azt hiszem ezt el tudnám viselni hosszabb idõre is, na mindegy, majd jövõre. ________________________________ Hozzávalók: (4 fõre) 4 csésze rizottónak való rizs, 1 doboz sûrített paradicsom, 5-6 gerezd fokhagyma, 250 gr. garnéla (tisztított, illetve apróra vágott tintahalat is adhatunk hozzá, ízlés szerint) 1 liter húsleves, 1 fej vöröshagyma, 2 dl. száraz fehér bor (esetünkben Irsai Olivér) só, bors, 10 dkg. vaj, oliva olaj. A kockára vágott vöröshagymát megfuttatom egy kis oliva olajon, majd ráöntöm a rizst, és hagyom, hogy egy kicsit az is megüvegesedjen. Ezt követõen felöntöm a rizst a borral, és folyamatosan kavargatom, amíg nagyjából be nem szívja, majd hozzáadok 2-3 dl. húslevest. A lényeg, hogy folyamatosan kavargatni kell - na jó, nem mint az õrült, de azért szisztematikusan - mert attól lesz olyan jó krémes. Mindig csak egy kicsi folyadékot adjunk hozzá, és csak akkor kell újra, ha a korábbi adagot már nagyjából felszívta. Közben hozzáadom a sûrített paradicsomot, és sózom, borsozom, valamint beledobálom az apróra vágott fokhagymát is. Ha közben elfogy a húsleves, és még szükség van folyadékra, mert a rizs még nem puha, akkor vízzel pótlom. Amikor a rizs már majdnem puha, hozzáadom a kis garnélákat, mivel ennek csak pár perc kell. Itt már óvatos vagyok a kavargatással, hogy ne törjem össze. Amikor puha a rizs, akkor elzárom alatta a gázt, elkeverem benne a vajat, 5-6 percig hagyom állni, és már tálalható is.

Folytats a blogon ... safranysarkany.blogspot.com/2009/09/r...

sponsored links

Keres?s