Rizibizi

2009-03-02

sponsored links

A kukoricás rizs mellett a másik kedvec köretem, nagyon gyakran csinálom, nyáron persze friss zöldborsóból, de télen jó a konzerv is. Más az íze, persze, de én azt is szeretem.

 

Hozzávalók:
négy személyre

1 bögre rizs (2,5 dl = 20 dkg = 700 kcal)
1 fakanálnyi zsír (kb. 2 dkg = 185 kcal)
1 zöldborsókonzerv (45 dkg = 320 kcal)
a zöldborsókonzerv leve, plusz annyi víz, hogy összesen 2 bögrével legyen
1 húsleveskocka (30 kcal) vagy némi vegeta jellegû fûszerkeverék
2 teáskanál só
õrölt feketebors
petrezselyem, ha olyan kedvünk van

Rizibizi

Az egy sült rákolló a tetején. Nem tartozik szorosan a rizibizihez, de jól néz ki. :)

 

Elkészítés:

Elõször a zsíron (esetleg olajon) megpirítom a rizst, majd felöntöm a borsó levével, ettõl még finomabb lesz, és annyi vízzel, hogy összesen két bögrényi (fél liter) legyen, sóval és zöldséges fûszerkeverékkel ízesítem, aztán lefedem. (A rizst a mennyiségéhez képest mindig kétszerannyi vízzel fõzöm, így nem lesz szotyakos, de kemény sem.) Rottyantok rajta egyet-kettõt, aztán kisebb fokozatra veszem a tûzhelyet, és hagyom, hogy párolódjon. Amikor már majdnem teljesen felvette a folyadékot, ki is lehet alatta kapcsolni a lapot, a fedõ alatt felveszi a maradékot is. Ha kész, hozzákeverem a zöldborsót, óvatosan, hogy ne nagyon törjem össze, és némi borssal és vágott petrezselyemmel ízesítem. Általában. Most petrezselymet nem tettem bele, mert csak. :)

 

Elkészítési idõ: kb. 20 perc

Energiatartalom adagonként: kb. 310 kcal (összesen: 1235 kcal)


Folytats a blogon ... katakonyha.freeblog.hu/archives/2009/...

sponsored links

Keres?s