Red beans & rice - a kreol konyha vajaskenyere

2009-06-27

sponsored links

Kell hozzá a kreol szentháromság: a hagyma, a "kaliforniai" (muhaha) paprika és a zellerszár (ezek apróra vágva).

Továbbá kolbász, bab (beáztatva, ugye, vagy konzerv), húsos szalonna és/vagy füstölt sonka (utóbbi csontja sem árt neki), rizs.

És még: szárnyasalaplé, petrezselyem, fokhagyma, babérlevél, cayenne bors, kakukkfû, ha nagyon menõ az ember, akkor filépor is.

Opcionális: paradicsomlé / sûrített paradicsom az alapléhez keverve.

A szalonna és a kolbász kiolvasztott zsírján szotírozom a hagymát, valamivel késõbb a paprikát és a zellert. Ha már jónak látom, rászórom a szórható fûszereket, meg még a fokhagymát is, kétszer-háromszor átforgatom. Hozzáadom a húsokat és a babot, pár percig kevergetem, aztán beledobom a babérlevelet és öntök rá alaplevet ellepésig.

Összesen kb 2-3 órán át fõdögél, az elején ritkán kell megkeverni, utána gyakrabban, és alaplét is kell öntögetni hozzá. A babérlevelet én kiveszem kb egy óra után, ha nem felejtem el. A vége felé adom hozzá a petrezselymet, és ha kész, összekeverem a fõtt rizzsel.

Érdekes adat: Louis Armstrong úgy írta alá a leveleit, hogy "red beans and ricely yours".

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... 1taletel.blog.hu/2009/06/27/red_beans...

sponsored links

Keres?s