Ravioli- húsos-sajtos
sponsored links
Hozzávalók:
-töltelék: 200 g darálthúskonzerv, 100 g préseltsonka, 150 g sajt kockákra vágva, só, bors, bazsalikom, 1 evõkanál liszt, 1 hagyma, kevés olaj (azt lehet beletenni amire éppen vágyik az ember, rengetegsokféle lehetõség van, nálunk most ez sikeredett bele)
- tészta: 400 g liszt, 1 tojás, csipet só, víz
- szósz: 250 ml paradicsomlé, 2-3 babérlevél, 1 evõkanál liszt, kevés olaj, bors, cukor, só, tejföl, reszelt sajt
Gyártás menete: a tésztáhozvalókból rugalmas, de kicsit keményebb masszát gyúrsz. Hagyod pihenni amíg osszefõzõd a tõlteléket. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteled, belekevered a darálthúst és a kockára vágott préseltsonkát és egészen addig fõzõcskézed míg homogén állagú lesz, ekkor belekavarod az apró kockákra vágott sajtot. Kicsit melegíted, majd elkeversz benne egy nagy evõkanál lisztet, vagy annyi lisztet, hogy jól álljon össze a töltelék, ne legyen semmi folyékony benne. Kinyújtod kb 2-3 mm vastagságúra és vagy kivágod akkorára valamivel, hogy beletaláljon a raviolicsinaló/derelyevágó szerkenyûbe (kép itt) vagy négyzet alakú tésztalapokat vágsz (összefaricskálod hosszában, széltében... nem megy nekem ma a magyarázás :)) ). Én négyzetekre vágtam, mert se kedvem, se idõm nem volt szórakozni vele, de ha meg kell adni a módját akkor jóóóóóóval szebbek lesznek a szerkentyûvel.
Tovább a tésztanégyzetek közepébe teszel a langyos (nem folyó!!!) töltelékbõl és összehajtod vagy háromszög, vagy téglalap alakúra. Töltelék a szélektõl legalább 7-10 mm-re legyen amikor hajtod össze.Jól megnyomkodod a széleit, lehet egy olyant is csinálni, hogy felvert tojással megkened körbe mielõtt osszehajtanád, így valamivel több az esély, hogy nem bomlik ki fövés közben. Teszel oda egy naaagy lábosban vizet fõni és amikor lobog a víz belehanyigálod a raviolikat, mikor feljön a víz tetejére akkor elméletileg kész van, gyakorlatilag én még szoktam hagyni pár percet, majd kiszedem szûrõbe, leöblítem jéghideg vízzel s kész is. Egyszerre nem rakom bele fõni az összes raviolit, hanem úgy 7-8 darabot, de nem szoktam minden alkalommal új vizet forralni, hanem egy lében kifõzöm az összest.
Itt vége is lehetne a fõzõcskének, ki lehet rakni tányérra lereszelni sajttal s lehet enni, de lehet tovább is emelni a szintjét :D
Miután mind kifõttek, leöblítõdtek, lefolytak egy tûzálló tál aljába kevés olajat töltök s rétegelem a dolgot, 1 réteg ravioli, 1 réteg tejföles reszelt sajt, megint ravioli, megint lötyi, míg elfogy minden. Elõmelegített sütõben lassú tûzon kb még 10-15 percig melegítem, közben fõzök babérleveles paradicsomszószt. Kevés olajon 1 evõkanál liszttel világos rántást csinálok és lassanként felöntöm a paradicsomlével, babérlevelet fõzök bele, és sóval, borssal, cukorral ízesítem (cukor csak akkor ha savanyú a paradicsomlé). Tálaláskor teszek pár raviolit a tányérra és leöntöm a paradicsomszósszal.
Jó étvágyat :)
-töltelék: 200 g darálthúskonzerv, 100 g préseltsonka, 150 g sajt kockákra vágva, só, bors, bazsalikom, 1 evõkanál liszt, 1 hagyma, kevés olaj (azt lehet beletenni amire éppen vágyik az ember, rengetegsokféle lehetõség van, nálunk most ez sikeredett bele)
- tészta: 400 g liszt, 1 tojás, csipet só, víz
- szósz: 250 ml paradicsomlé, 2-3 babérlevél, 1 evõkanál liszt, kevés olaj, bors, cukor, só, tejföl, reszelt sajt
Gyártás menete: a tésztáhozvalókból rugalmas, de kicsit keményebb masszát gyúrsz. Hagyod pihenni amíg osszefõzõd a tõlteléket. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteled, belekevered a darálthúst és a kockára vágott préseltsonkát és egészen addig fõzõcskézed míg homogén állagú lesz, ekkor belekavarod az apró kockákra vágott sajtot. Kicsit melegíted, majd elkeversz benne egy nagy evõkanál lisztet, vagy annyi lisztet, hogy jól álljon össze a töltelék, ne legyen semmi folyékony benne. Kinyújtod kb 2-3 mm vastagságúra és vagy kivágod akkorára valamivel, hogy beletaláljon a raviolicsinaló/derelyevágó szerkenyûbe (kép itt) vagy négyzet alakú tésztalapokat vágsz (összefaricskálod hosszában, széltében... nem megy nekem ma a magyarázás :)) ). Én négyzetekre vágtam, mert se kedvem, se idõm nem volt szórakozni vele, de ha meg kell adni a módját akkor jóóóóóóval szebbek lesznek a szerkentyûvel.
Tovább a tésztanégyzetek közepébe teszel a langyos (nem folyó!!!) töltelékbõl és összehajtod vagy háromszög, vagy téglalap alakúra. Töltelék a szélektõl legalább 7-10 mm-re legyen amikor hajtod össze.Jól megnyomkodod a széleit, lehet egy olyant is csinálni, hogy felvert tojással megkened körbe mielõtt osszehajtanád, így valamivel több az esély, hogy nem bomlik ki fövés közben. Teszel oda egy naaagy lábosban vizet fõni és amikor lobog a víz belehanyigálod a raviolikat, mikor feljön a víz tetejére akkor elméletileg kész van, gyakorlatilag én még szoktam hagyni pár percet, majd kiszedem szûrõbe, leöblítem jéghideg vízzel s kész is. Egyszerre nem rakom bele fõni az összes raviolit, hanem úgy 7-8 darabot, de nem szoktam minden alkalommal új vizet forralni, hanem egy lében kifõzöm az összest.
Itt vége is lehetne a fõzõcskének, ki lehet rakni tányérra lereszelni sajttal s lehet enni, de lehet tovább is emelni a szintjét :D
Miután mind kifõttek, leöblítõdtek, lefolytak egy tûzálló tál aljába kevés olajat töltök s rétegelem a dolgot, 1 réteg ravioli, 1 réteg tejföles reszelt sajt, megint ravioli, megint lötyi, míg elfogy minden. Elõmelegített sütõben lassú tûzon kb még 10-15 percig melegítem, közben fõzök babérleveles paradicsomszószt. Kevés olajon 1 evõkanál liszttel világos rántást csinálok és lassanként felöntöm a paradicsomlével, babérlevelet fõzök bele, és sóval, borssal, cukorral ízesítem (cukor csak akkor ha savanyú a paradicsomlé). Tálaláskor teszek pár raviolit a tányérra és leöntöm a paradicsomszósszal.
Jó étvágyat :)