Pácolt-sült csirkeszárny
sponsored links
Egy idõben "KedvencFérjem" :) minden kedden csirkeszárny-partira ment a kollégáival munka után. Volt egy jó kis hely, pont félúton hazafelé, ahol minden kedden "Happy Hours" mintára CsirkeSzárnyNap volt - egyet fizet kettõt kap alapon - féláron. Aztán megszünt a "falatozó", vagyis tulajdonos csere következett és az új tulaj teljes külsõ-belsõ tatarozást rendezett, és az étlapról lekerült a pipiszárny :( ... NosztalgiaNapot rendezünk azóta, a sokat emlegetett szárny miatt és így került kipróbálásra ez a recept. Nagyon jól sikerült és emiatt mostanában "ha kedd van akkor csirkeszárny :) ....
Pácolt-sült csirkeszárny:
A pácléhez:
2 evõkanál szójaszósz
1 evõkanál szezámmagolaj
1 evõkanál szezámmag
1-2 evõkanál frissen reszelt gyömbér
1,5 evõkanál cukor
0,5 evõkanál õrölt fekete bors
1 csipetnyi csipõspaprika (chili)
2-3 gerezd reszelt fokhagyma
1 kg csirkeszárny
Egy tálban összekeverjük a pácléhez valókat. A megmosott csirkeszárnyakat feldaraboljuk 3 részre: a szárnyvégeket levágjuk (eltehetjük a mélyhûtõbe leveshez valónak) majd a megmaradt "alsó" es "felsõ" szárny az amit bepácolunk. Legalább 2 óra hosszat pihentessük hûtõben az így bepácolt csirkeszárny darabokat. Vékonyan bekenünk olajjal egy sütõlapot-tepsit és erre rendezzük el a szárnydarabokat, úgy hogy csak egy "sorban" legyenek (ne kerüljenek egymás tetejére mert akkor nem fog jól átsülni). Elõmelegített sütõben (200C) süssük kb 25 percig, majd egyenként mindegyiket fordítsuk meg és süssük további 20-25 percig. Ha ropogósan szeretjük, a végén grill fokozatra állítva a sütõt, 2-3 percig süssük õket tovább, a félidõben újra megfordítva!
Fakultatív kisérõ a Fokhagymaszósz hozzá. amihez a következõket keverjük össze:
2 evõkanál apróra vágott ujhagyma
4 teáskanál szójaszósz
1 evõkanál rizsecet
1/2 teáskanál szezámmag olaj
3 gerezd reszelt fokhagyma
1/2 teáskanál cukor
1/4 kavéskanál csipospaprika (chili)
Krumplipüré, rizs vagy bármilyen hozzaillõ zöldség mehet mellé; én utoljára rizzsel és pár pillanatig párolt spenóttal csináltam és nagyon ízlett így is. A spenótot kb 1 percig pároltam egy kis olivaolajon, amire 1-2 evõkanál apróra vágott ujhagyma és szinten apróra vágott gyömbér is került elõtte...