Pácolt sertés szûzpecsenye sült zöldségkörettel
sponsored links
Ideális vendégváró különlegesség a Pácolt sertés szûzpecsenye sült zöldségkörettel:
Hozzávalók:
2 sertés szûzpecsenye (egyenként kb 300 gr-os)
300 gr gomba (portobello)
300 gr zöldbab
1 egész fej fokhagyma
oliva olaj, só és bors
A pácléhez:
3 evõkanál szójaszósz
2 evõkanál olivaolaj
1 evõkanál szezámmagolaj (ez el is hagyható)
2 evõkanál méz
? kávéskanál õrölt chilli paprika
2 gerezd fokhagyma
2 evõkanál citromlé
A pácléhez valókat összekeverjük és egy nylonzacskóba öntjük. /A legjobb az a fajta nylonzacskó amit a mélyhûtõben való tároláshoz lehet kapni./ Beletesszük a szûzpecsenyét is és tegyük a hûtõbe pár órára, hogy a fûszerek íze jól átjárja a húst.(minimum fél órára ha kevés az idõnk).
Közben a gombát megtisztítjuk és kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk.A zöldbabot megmossuk és forrásban levõ vizben kb 5 percig elõfõzzük, majd leszûrjük. Egy tepsit kibélelünk alufóliával, kevés oliva olajjal bekenjük; elhelyezzük rajta a gombát és a zöldbabot. Középre teszünk 1 egész fej fokhagymát aminek a felsõ egynegyed részét levágtuk. Sütõben kb 20-25 perc alatt megpuhítjuk.
A szûzpecsenyét kivesszük a páclébõl, kevés forró olajban elõsütjük (4-5 percig mindkét oldalat - úgy hogy csak egyszer fordítjuk meg közben). Majd elõmelegített sütõben (180 *C) kb 20 perc alatt készre sütjük. A sz?zpecsenye (sertésjava), a legnemesebb, legzamatosabb falatok közül való. Nem szabad túlsütni, akkor jó, ha a hús belül szép rózsaszín marad. Ezt az "ideális állapotot" csak ugy tudjuk elérni, ha befektetunk egy húshõmérõre. Szóval a húsnak kb 63-65 *C / 145 *F -nek kell lennie a legvastagabb résznél mérve.
Egyszerre szoktam betenni a két tepsit a sütõbe, és amikor a hús elérte a kellõ hõfokot akkor kiveszem és hagyom rövid ideig (5 perc) pihenni. Ezalatt az idõ alatt készre puhul a sütõben maradt köret. Ez az 5 perc pont elég arra is hogy az elõsütéshez használt kevés olajba beleöntsük a nylonzacskoban maradt páclevet, hozzáadjunk kb ?-1 dl vörösbort és kb fél percig forraljuk. Ezt külön tálkában tálalhatjuk a hús mellé.