Potluck 2010. január
sponsored links
Fiatalkorom egyik kísértése a paprikás chips. Azon agyaltam, hogyan lehetne hasonlót nyersen?
Aztán kipróbáltam, és ez született belõle:
Szószhoz:
1 cs szárított paradicsom (házi késztésû, só nélkül szárított szeletek)
1 cs szárított piros húsú paprika (szintén házi)
2-3 ek olívaolaj
2 kk olívaolajban áztatott fokhagyma (Angela Stokes-tól vettem, így nem olyan csípõs, és büdös?)
2 ek olívaolajban áztatott vöröshagyma (szintén kellemesebb így az íze)
1 kk pirospaprika (fûszer)
1-2 kk só
1-2 cs víz
A paradicsomot és paprikát áztattam, majd levével, és a többi hozzávalóval együtt turmixoltam.
A tököt hámoztam, daraboltam, majd vastagabb szeletelõn, kb. 2 mm vastagságú chipseket készítettem belõle. Ezután a szószba áztatva állt egy éjszakán át a hûtõszekrényben (kevesebb idõ is elég lett volna, de így volt kapacitásom?), majd addig aszaltam, míg száraz, és ropogós nem lett.
A tök elég édeskés, így sok sót igényel. Aszalás elõtt még egy kis sóval meghintettem, mert sótlannak találtam. De ez ízlés szerint változtatható.
Egy gyermek véleményét kifüleltem: ?Ez jobb, mint a bolti!? Ennél nagyobb dicséret nem is kell:-)
Hajdinás fasírt
A paprikás szószból maradt egy csészényi, ezt felturbózva tuti jó kis fasírt született. Eddig nagyrészt olajos mag alapú burgereket készítettem, mungóbab-, és/vagy lencsecsírával. Ez sokkal lágyabb, könnyebb lett.
1 cs chips szósz
1 cs szezámmag
1 cs tökmag
0,5 cs barna lenmag
2-3 cs 2 napos hajdinacsíra
1,5-2 fej olívaolajban áztatott vöröshagyma
6-7 gerezd olívaolajban áztatott fokhagyma
Só
A magvak itt is áztatva, szárítva voltak (kivéve a lenmagot), szárazon daráltam õket, a hagymákat pedig a hajdinával együtt aprítottam. A hozzávalókból masszát gyúrtam, majd Gittához hasonlóan, kis rudakat készítettem. Pár óra szárítás után szeletelhetõvé váltak, majd addig aszaltam, míg egészen ropogós nem lett. Így tovább eláll, és a készítésekor még nem tudtam, hogy elviszem, és az utolsó morzsáig el fog fogyni:-)
Hogy teljes legyen a ?fogás?, egy salátát is készítettem, szintén sütõtökbõl.
Sütõtökös jégsaláta
1 jégsaláta
1 darab sütõtök (kb. 2 ökölnyi méret)
5 db kisebb paradicsom
5 szál újhagyma
Fél uborka
Só
A sütõtököt nagylyukú reszelõn eresztettem át, a többi zöldséget kisebb-nagyobb kockákra vágtam. Só, olaj, keverés, és fogyasztás jó étvággyal!
Egyébként jó hangulatúösszejövetele volt, most gyermek nélkül érkeztem (mint Bogi és Gábor is). Az este vége felé gyermeknevelési kérdésekkel kapcsolatban jót beszélgettünk (én legalábbis élvezetem).
Ajánlottam egy friss olvasmányélményemet is: dr. James Dobson- Az akaratos gyerek
Hihetetlenül jó könyv, a hozzám hasonló, erõs akaratú gyermekek kissé engedékeny, és "én ezt nem bírom, inkább nem harcolok, és feladom" (aztán fejemre nõ a gyermek, és nem gyõzök szégyenkezni engedetlensége, szemtelensége miatt) szemléletû édesanyáknak különösképpen. A gyermek megértését segíti, a hozzájuk való helyes viszonyt, a helyes nevelést, ebben pedig a (nem indulatból, hanem ésszerûen, következetesen végrehajtott) fegyelmezés szerepét tárgyalja, nagyon érzékletes példákkal, tapasztalatokkal alátámasztva.
Szombaton kezdtem el olvasni James Dobson: Fegyelmezz! Megéri! címû mûvét, mely szintén nagyon hasznos tanácsadó lesz, máraz eslõ példájában magamra ismertem.
Akit érdekel a könyv, a neten rákeresve is talál pár könyvesboltot, ahol beszerezhetõ, illetve meg is rendelhetõ.
Sok sikert mindenkinek!